Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Najave

Foto arhiv

Foto arhiv

Turić, 25. kolovoz 2018.

Fra Lovrina Mlada nedjelja u Turiću

U župi Turić kod Gradačca u Bosanskoj Posavini, slavit će se Sveta misa u okviru obilježavanja pod nazivom „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Obilježavanje sa središnjim Misnim slavljem organizira se jednom godišnje koncem kolovoza ili početkom rujna, a okupe se brojni vjernici toga dijela Bosanske Posavine i šire.

Program:

- 18 sati - Donja Tramošnica, srijeda, 22. kolovoza - Početak trodnevnog duhovnog pripremanja za Mladu nedjelju
- 18 sati - Srednja Slatina, četvrtak, 23. kolovoza
- 18 sati - Gornja Tramošnica, petak, 24. kolovoza

Subota, 25. kolovoza
- Ispovijed od 17 sati i molitva krunice kod kapele mučeništva - pogibije fra Lovre
- U 17.30 sati kreće procesija od kapele mučeništva do groblja gdje je sahranjen fra Lovro
- U 18 sati je Sveta misa koju predvodi fra Slavko Topić, misionar milosrđa

Nedjelja, 26. kolovoza
- U 10.30 sati krunica na grobu fra Lovre
- U 11 sati je Sveta misa, predvodi fra Slavko Topić, misionar milosrđa


Više od dvije stotina godina nakon smrti Fra Lovre Milanovića ljudi dolaze na mjesto pogibelji i štovanja, časte ga kao mučenika i hodočaste na njegov grob, te zavjetuju se i mole na njegovom grobu, a molitve mnogobrojnih koji su se molili na Fra Lovrinom grobu, ili kako župljani župe Turić znaju reći Fra Lovrinom groblju bile su uslišane, te mnogi su dobivali pomoć i ozdravljenja po Fra Lovrinom zagovoru. Zahvaljujući onima koji su hodočastili glas o fra Lovri pronio se po okolnim mjestima a i šire, te redovito dolaze vjernici svih vjeroispovijesti, ne samo iz Bosne (Bosanska Posavina) nego iz Hrvatske (Slavonija) i Srbije (Srijem). Fra Lovrina svetost se očituje u čudesnim znacima kao što su ozdravljenja, te moralna i druga pomoć vjernicima. Fra Lovro Milanović radio je za carstvo pravde, opraštanja, ljubavi i mira, zato zaslužuje vječnu pravdu, ljubav i mir, kraljevstvo nebesko.

Fra Lovro je rođen 22. svibnja 1777. godine u Sarajevu od roditelja Ante i Katarine rođ. Strukić. 27. svibnja 1792. u svojoj petnaestoj godini, stupio je u franjevački red i kršteno ime Stjepan zamijenio je sa fra Lovro. Nakon godinu dana novicijata u Kraljevoj Sutjesci položio je 27. svibnja 1793. svečane zavjete. O tome gdje je pohađao filozofski-teološki studij nemamo podataka. Međutim, pretpostavlja se da je studij završio u nekoj od austrougarskih zemalja. Također, nije nam poznato kad je fra Lovro zaređen za svećenika. 14. lipnja 1803. postavljen je za samostanskog vikara i kapelana u Kraljevoj Sutjesci. Od 1803. do 1084. bio je župnik u župi Velika. Na kapitulu u Kreševu 14. svibnja 1086. uprava franjevačke provincije imenovala je fra Lovru župnikom u župi Tramošnica. Veoma kratko je bio župnikom u župi Tramošnica od kolovoza 1806. do početka veljače 1087. kada je mučenički ubijen. Postoje dvije teorije o smrti fra Lovre. Jedna teorija kao razlog njegova putovanja kroz selo Turić navodi pomoć stricu u ispovijedanju. Druga teorija kao razlog njegova putovanja kroz selo Turić navodi da je išao podijeliti svete sakramente bolesniku. Dakle, dok je prolazio kroz selo Turić u zaseoku Starom Selu fra Lovru susreo je Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osmana-kapetana Gradaščevića, oca poznatog Zmaja od Bosne – Husein-kapetana Gradaščevića, koji je kasnije 1832. godine podigao bunu u Bosni. Narodna predaja kaže kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807. na spomendan sv. Blaža mučenika, zato što fra Lovro prolazeći pokraj Muje nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje. Poginuo je doista nedužan, mučenički udaren nožem a zatim ubijen iz male puške (kubure), u mržnji prema vjeri, u 30 godini života od Turčina. Prije nego što je fra Lovro ispustio dušu u kući obitelji Zetić pokajao se. Subraća, tramošnički i turićki kršćani su pokopali fra Lovru u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, te i nakon dvjesta godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, te mažu se po tijelu uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Narod ga i danas štuje kao mučenika. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2020.

    Il Papa: non inceneriamo il sogno che Dio ha su di noi

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: