Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Vijesti

Zagreb, 10. kolovoz 2018.

VELIKOGOSPOJINSKI DVOBROJ GLASA KONCILA

Novi Glas Koncila s naslovnom fotografijom Majke Božje Remetske iz Zagreba otvara urednički komentar o proslavi svetkovine Uznesenja BDM na nebo u probuđenoj Hrvatskoj

Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila na 40 stranica s naslovnom fotografijom Majke Božje Remetske iz Zagreba otvara urednički komentar o proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u probuđenoj Hrvatskoj. U tekstu naslovljenom „Temelj svim hrvatskim pozitivnostima" Ivan Miklenić među ostalim piše: „Osnaženi božanskom ljubavlju poput Marije, po mjeri svoje otvorenosti, suvremeni hrvatski katolici bit će sposobni obnoviti i preobraziti sebe i svoje obitelji, svoje crkvene zajednice, svoj hrvatski narod i svoju hrvatsku državu. Strujanje božanske ljubavi, koja je u temelju svih pozitivnosti, apsolutno je nezaustavljivo".

Tematski prilozi povezani uz Veliku Gospu obrađuju raznolike teme: kako živi Grad Bezgrešne Niepokalanow podignut zahvaljujući ljubavi prema Mariji; kako je najstariji lik Majke Božje u hrvatskoj umjetnosti – Gospin pralik - postao stijega kršćanskoga i nacionalnoga zajedništva; zašto se likovi Majke Božje prikazuju kao crne Madone. Piše se i o redovničkoj zajednici servita - Redu sluga Blažene Djevice Marije, a donosi se i putopis iz marijanskih svetišta Nedjeljke Andrić-Novinc. Na duplerici su prikupljena svjedočanstva zagovora i uslišanih molitava Majci Božjoj iz Marije Bistrice, Međugorja, Ilače, Dragotina i s Trsata.

O mjestu Blažene Djevice Marije u crkvenoj teološkoj misli i u vjerničkoj praksi govori se u intervjuu Glasa Koncila sa splitskim teologom dr. Mladenom Parlovom, a dotaklo se i fenomena marijanskih ukazanja, ženskoga elementa u kršćanstvu te aktualnih zbivanja u svjetlu Marijina uznesenja. Govoreći da kršćani moraju uvijek buditi nadu te da kršćanski pogled ne trpi katastrofičnost, dr. Parlov se osvrnuo i na buđenje marijanske duhovnosti. „Svojevrsni znak vremena - nekomu to može biti čudno - jest i to što marijanska pobožnost cvjeta u moderno i postmoderno doba, kad se čini da je 'ratio' pobijedio, da nema više mjesta za religioznu sentimentalnost i da će upravo ljudski razum demaskirati ljudsku potrebu za nekakvom nebeskom majkom", kazao je sugovornik.

Osam priča hrvatskih branitelja koji su se gospodarski udružili kroz braniteljske zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva donose se u reportaži na stranicama Glasa Koncila.

U rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi" predstavljena je pastoralna i karitativna suradnica u Brestju Ljubica Ćenan, dok „Mladi mladima" na svojim stranicama govore o poniznosti koja dovodi do uspjeha, potaknuti vrednotama jedinstva i zajedništva u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

U prikazu života istarskoga ateista Ante Cilige koji je Stepinca doživljavao kao sveca govori se i o razotkrivanju pravoga lica komunizma, posebice u sovjetskoj Rusiji.

Veliki tematski dio posvećen je izvještajima s Misa za domovinu koje su slavljene u (nad)biskupijskim središtima u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a donosi se vijest i o Misi zadušnici na prvu obljetnicu smrti fra Bonaventure Dude.

Na inozemnim stranicama najviše zanimanja privlači članak Darka Grdena u kojem se objašnjava nanovo formuliran crkveni nauk o smrtnoj kazni koju se s etičkoga stajališta smatra nedopustivom. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: