Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Buenos Aires, 10. kolovoz 2018.

ARGENTINSKI SENAT ODBACIO PRIJEDLOG IZMJENE ZAKONA O POBAČAJU

Nakon 16-satne rasprave prijedlog zakona o nekažnjivosti pobačaja do 14. tjedna odbačen je 8. kolovoza s 38 glasova protiv i 31 za

Nakon 16-satne rasprave argentinski Senat odbacio je 8. kolovoza prijedlog zakona o nekažnjivosti pobačaja do 14. tjedna s 38 glasova protiv i 31 za. Prijedlog zakona koji je 14. lipnja već odobrio Dom zastupnika sa samo 4 glasa protiv, ove parlamentarne godine ne može još jednom doći na red. Uoči glasovanja obje su strane pozivale na masovne prosvjede, dok istodobno zemlju potresa niz štrajkova prosvjetnih djelatnika i veliki korupcijski skandal koji se odnosi na prošlo i sadašnje državno vodstvo.

U tijeku senatske rasprave u prepunoj katedrali u Buenos Airesu „misu za život" predvodio je domaći nadbiskup i argentinski primas kardinal Mario Poli, kojemu su se pridružili i nuncij Leon Kalenga Badikebele i predsjednik Argentinske biskupske konferencije nadbiskup Oscar Vicente Ojea.

I nerođeni bi trebali imati pravo pripadati našoj povijesti i zemlji u kojoj ima mjesta za sve i nitko nije suvišan, upozorio je kardinal Poli u propovijedi. Vjernike je pozvao da se zauzmu za trudnice u teškoćama, stvarajući prostor u kojem će buduće majke sa svojim problemima i strahovima naći sigurnost i pomoć.

Nakon objavljivanja rezultata glasovanja Stalno vijeće Argentinske BK u posebnom priopćenju zahvalilo je svima koji su se u javnoj raspravi o izmjeni zakona o pobačaju zauzeli za zaštitu života. Kroz nastojanja za zaštitu života od začeća do naravne smrti ojačali su i ekumenski i međureligijski dijalog, ističe se u priopćenju.

Pred nama je sada veliki pastoralni izazov – intenzivnije i razvidnije naviještati vrijednost života, što uključuje poučavanje odgovornog poimanja spolnog života kao i podršku ustanova koje pružaju pomoć trudnicama u teškoćama osobito iz siromašnih krajeva, kao i ženama koje su prošle traumu pobačaja, ističe se u priopćenju Stalnog vijeća. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: