Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Vijesti

Juba, 10. kolovoz 2018.

JUŽNI SUDAN: VIŠE OD STOTINU DJECE RAZVOJAČENO

Novi sukobi i novačenje opasno ugrožavaju napredak koji je ostvaren u pregovorima

U Južnom Sudanu se oko 20 tisuća djece nalazi se u rukama oružanih skupina. UNICEF se već nekoliko godina zauzima za njihovo oslobođenje. Ovogodišnji napredak u pregovorima daje nam nadu da će se jednoga dana sva djeca koja su još uvijek u rukama naoružanih skupina moći vratiti svojim obiteljima – rekao je Mahimbo Mdoe, predstavnik UNICEF-a u Južnom Sudanu.

Bojeći se da bi ponovno izbijanje sukoba moglo ugroziti desetke tisuća djece, UNICEF je od oružanih skupina zatražio trenutačni prekid novačenja i bezuvjetno oslobađanje sve djece. Već tri godine ta agencija Ujedinjenih naroda nadgleda oslobađanje djece vojnika, ali novi sukobi i novačenje u Južnom Sudanu opasno ugrožavaju napredak koji je ostvaren u pregovorima. Međutim, nedavni sporazum između Predsjednika i njegovog suparnika dao je ljudima nadu – protumačila je Giorgia Gelfi, voditeljica projekta „Liječnici s Afrikom“ u Južnom Sudanu. Naime, gospodarska kriza, koja traje od 2016. godine, bacila je na koljena tu zemlju, pa je i to razlog da se postigne dogovor sukobljenih strana kako bi zavladao mir.

Oslobođenje jednog dijela djece svečano je proslavljeno 7. kolovoza. To je rezultat dugih pregovora koji su počeli 2016. godine uz pomoć UNICEF-a, Vlade i pobunjenika – objasnila je Giorgia Gelfi. Djeca su službeno razoružana i obučena u građansku odjeću. Pregledat će ih liječnici, i primit će psihološku potporu kako bi ponovo bili uključeni u društvo. Osim toga, UNICEF je već pripremio njihov povratak kućama, te će i obitelji dobiti pomoć u hrani za tri mjeseca. U planu je i stručno obrazovanje i školovanje u centrima za ubrzano učenje. Za tu djecu – nastavila je Giorgia Gelfi – nastojimo predložiti programe ponovnog uključenja u društvo koje ih često ne prihvaća. Pokušavamo to učiniti kroz školu i stručno obrazovanje.

Dvije godine nakon podjele Sudana, odnosno 2013. godine, zemlja je ušla u građanski rat obilježen zločinima na nacionalnoj osnovi što je prouzročilo humanitarnu krizu, te desetke tisuća poginulih i četiri milijuna raseljenih osoba. Od početka sukoba među žrtvama su tisuće djece koja su uvijena ili ranjena, a mnogo više ih je pobjeglo u Ugandu, Keniju i Etiopiju. Ali, podatak koji najviše zabrinjava odnosi se na gotovo 20 tisuća djece koju su unovačile oružane skupine i koja su prisiljena boriti se uz njih. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: