Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. ožujak 2019.

Vijesti

Slavonski Brod, 9. kolovoz 2018.

DAN ČAŠĆENJA GOSPE BRZE POMOĆI I HODOČASNIČKI DAN U SLAVONSKOM BRODU

Sudjelovalo je oko 5000 vjernika na pet Misa, koje su slavljene na vanjskom oltaru

Unatoč visokim temperaturama Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasnički njezin dan okupio je u srijedu 8. kolovoza 2018. u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu brojne vjernika iz raznih krajeva Hrvatske i BiH te veći broj naših sunarodnjaka koji su na privremenom ili trajnom radu diljem domovine i u inozemstvu. U hladovini Gospina dvorišta sudjelovalo je oko 5000 vjernika na pet Misa, koje su slavljene na vanjskom oltaru. U duhu gesla „Majko sveta, što vrh svijeta novu radost razlijevaš...“ predvoditelji slavlja, počevši od ovogodišnjih mladomisnika fra Stjepana Hrkača, vlč. Blaža Jokića i vlč. Patrika Križanca te vlč. Marka Čubelića, svećenik Požeške biskupije na studiju u Rimu i predvoditelja središnje hodočasničke Mise fra Franje Jurinca, gvardijana u Krapini, promišljali su o Gospi koja je uzrok naše istinske radosti.

Kao predvoditelj središnjeg hodočasničkog slavlja, koje je završeno ophodom oko župne crkve i molitvom povjere Gospinoj zaštiti, fra Franjo Jurinec u svojoj je homiliji naglasio da je radost osnovna kršćanska kvaliteta i stav, zaštitni znak nas kršćana, a Marija utjelovljenje takvoga stava, znak radosne nade.

„Poput Marije i mi smo pozvani biti radosni prenositelji onoga što u Crkvi čujemo. Marija je to mogla i željela učiniti u svim trenucima svoga života, kako u onim radosnim tako i onim pod križem. Ona služi ispunjenju volje Božje, jer je slijedila Isusa do kraja, jer je imala oči duše i srca, znala je sve ono što je Isus govorio pohraniti u svome plemenitom srcu, imala je pronicljiv pogled i znala spoznati potrebu da sve pretvori u radost. Ona nam je primjer da u malim stvarima tražimo Božju milinu i vrlinu te takvi stanemo jedni pred druge ispunjeni pravednošću i otvorenošću, jer samo tako svjetla istina izvor je radosti, a u njoj Marija najbolji primjer. Ona je bila radosna i pod križem i u molitvi, ona je znak radosne nade…“, rekao je među ostalim gvardijan Jurinec te zaključio da samo maleni i ponizni mogu biti radosni.

Najradosnija je, čini se, bila večernja Misa koju je predvodio vlč Marko Čubelić. On je na kraju Mise posebno blagoslovio i svetom vodom poškropio više od stotinu dječice koja su došla sa svojim roditeljima, bakama i djedovima te ih povjerio Gospinoj zaštiti.

U hladovini Gospina svetište, a i u crkvi mnogobrojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja za koji su im tijekom dana na raspolaganju bili više svećenika. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: