Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Predstavljamo

Sarajevo, 30. srpanj 2018.

Završena treća međunarodna konferencija katoličkih moralnih teologa

"Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas"

Od 26. do 29. srpnja 2018. Sarajevo je bilo domaćin treće međunarodne konferencije koju je organizirala međunarodna organizacija CTEWC koja se odvijala pod nazivom "Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas", prenosi portal nedjelja.ba.

Početak međunarodne konferencije upriličen je u auditoriju Katoličkog školskog centra Sv. Josip, a otvorio ju je p. James Keenan, DI, potpredsjednik organizacije Catholic Theological ethics in the World Church i profesor na Boston Collegeu u SAD-u.

P. Keenan je na početku poželio dobrodošlicu te potom nazočnima predstavio nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji je zahvalio organizatorima što su izabrali upravo Sarajevo za mjesto održavanja svoje međunarodne konferencije. „Tema graditi mostove mi je jako draga i bliska i kroz 27 godina kao nadbiskup i kardinal sam svoje djelovanje usmjerio k tom pravcu“, rekao je kardinal Puljić i nazočnima citirao misao nobelovca Ive Andrića koji je rekao kako nema važnijeg posla od građenja mostova.

Potom je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto pročitao pismo Svetoga Oca upućeno sudionicima konferencije u kojemu, između ostaloga, papa Franjo pozdravlja sudionike u gradu koji je simbol za građenja mostova, ali i mjesto velike patnje i sukoba iz prošlosti.

Zatim su uslijedila obraćanja nekoliko sudionika, između ostalog dekana sarajevskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, preč. Darka Tomaševića, a nakon toga prikazan je dokumentarni film Bosnia-Herzegovina: The Rescued Books of Sarajevo.

Na kraju je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić pozdravio auditorij na prijemu koji je upriličen u gradskoj Vijećnici.

Trodnevni program sastojao se od 36 plenarnih izlaganja te više od 200 predstavljanja. Konferencija je također uključivala rasprave, promišljanja te predstavljanje Sarajeva za koje je bila zadužena nevladina organizacija Mladi za mir.

Među izlagačima bili su neki od najeminentnijih moralnih teologa u svijetu, poput Paula Schotsmansa (koji nije mogao osobno doći, ali je pročitano njegovo izlaganje), iz Leuvena u Belgiji; Linde Hogan iz Dublina te Charlesa Currana s Južnog Metodističkog Sveučilišta iz Dallasa. Tema jednog od plenarnih zasjedanja bila je klimatska i politička kriza, a o tome je govorio p. Goerge Kodithottam, teolog iz Indije te Mary Yuen, profesorica socijalne etike na Holy Spirit Seminary Collegeu u Hong Kongu.

Drugi plenarni izlagači bili su: s. Alison Munro, direktorica AIDS ureda BK Južne Afrike; mons. Francisco Niñ Sú, pomoćnik glavnog tajnika Latinoameričke biskupske konferencije te Emmanuel Katongole iz Ugande koji trenutno djeluje na University of Notre Dame's Kroc Institute for International Peace Studies u Indiani.

U subotu, 28. srpnja slavljena je Sveta misa u sarajevskoj katedrali, kojom je trebao predsjedati nadbiskup Chicaga, kardinal Blase J. Cupich, ali je zbog otkazanog leta bio spriječen. Tako je svečanu euharistiju predvodio kardinal Peter K. Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, uz koncelebraciju kardinala Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara i još 70-ak svećenika.

Tijekom Mise na engleskom jeziku, pripremljenu propovijed kardinala Cupicha pročitao je p. Keenen. Nadbiskup Chicaga u svojoj propovijedi najprije je zahvalio kardinalu Puljiću jer je sudionike konferencije ugostio u katedrali podsjetivši na prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je, kako je istaknuo, rođen u Slavonskom Brodu kao i njegov djed Blase Cupich, koji je imigrirao u SAD kao adolescent.

U nastavku je napisao kako je počašćen činjenicom da nam je mogao biti dijelom truda koji tijekom konferencije ulažu katolički moralni teolozi. „Moral je poznat kao znanost koja čovječanstvu pomaže shvatiti i biti više autentično čovječnim (...) Ova konferencija je prilika da se uzme u obzir kako je Bog nazočan i nađen u važnom poslu kojeg ovdje činite, ali i svaki dan“, napisao je nadbiskup Blase.

Dalje je kazao kako su teolozi došli ovdje kako bi zajedno djelovali i preuzeli odgovornost. „Nadam se da vas ovo ohrabruje i nudi vam novu paradigmu kako nastaviti vašu profesiju moralnih teologa, a osobito da to usadite sljedećim generacijama i shvatite kako Bog zove čovjeka da bude više čovječniji“, istaknuto je između ostalog u pročitanoj propovijedi.

Sutradan, redovitu nedjeljnu Misu na engleskom jeziku u katedrali Srca Isusova, 29. srpnja predslavio je kardinal Cupich.

Na svečanosti zatvaranja konferencije 29. srpnja govorio je kardinal Turkson koji je naglaske stavio na izgradnju mostova za mir, integralnu ekologiju i etički osvježavajuću priču o nadi.

Konferenciju su financijski podržali Odbor za pomoć Crkvi Srednje i Istočne Europe Američke biskupske konferencije, Isusovačka konferencija SAD-a i Kanade; Konrad Adenauer Stiftung; Misereor; Missio; Missio-Aachen; Renovabis te mnogi drugi donatori.

CTEWC je imao prvu međunarodnu konferenciju u Padovi 2006., a drugu u Tridentu 2010. Nakon niza regionalnih konferencija (Manila 2008.; Bangalore 2012.; Nairobi 2012.; Berlin 2013.; Krakov 2014.; Bangalore 2015. i Bogota 2016.), CTEWC je učvrstio mrežu te je stoga treća međunarodna konferencija željela promovirati „gradnju mostova“ u svijetu kao nešto što je jako nužno. Stoga je u Sarajevu oko 75 % sudionika bilo iz „južne“ hemisfere (nerazvijenog juga), a među sudionicima je oko 30 % žena te oko trećine osoba mlađe dobi, uključujući studente na doktorskom studiju, redovite studente, te volontere i prevoditelje. (kta)


Pogledajte video prilog Nedjelja.ba sa održane konferencije.

 

Pogledajte video prilog Laudato TV sa održane konferencije.

 

Foto: nedjelja.ba

foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: