Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 27. srpanj 2018.

Započela treća međunarodna konferencija CTEWC-a

"Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas"

U Katoličkom školskom centru "Sv. Josip" u Sarajevu 26. srpnja 2018. međunarodna organizacija CTEWC (Katolički moralni teolozi Crkve u svijetu) započela je svoju treću međunarodnu konferenciju pod nazivom „Kritično vrijeme za gradnju mostova: katolički moralni teolozi danas“. Otvorenje međunarodne konferencije upriličeno je u auditoriju KŠC-a, a otvorio ju je James Keenan, SJ, potpredsjednik CTEWC-a i profesor na Boston Koledžu u SAD-u. On je na početku poželio dobrodošlicu te potom nazočnima predstavio nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, prenosi portal nedjelja.ba.

U svom obraćanju kardinal Puljić se zahvalio organizatorima što su izabrali upravo Sarajevo za mjesto održavanja svoje međunarodne konferencije. „Tema graditi mostove mi je jako draga i bliska i kroz 28 godina kao nadbiskup i kardinal sam svoje djelovanje usmjerio ka tom pravcu“, rekao je kardinal Puljić i nazočnima pročitao misao našeg nobelovca Ive Andrića koji je rekao kako nema važnijeg posla od građena mostova. Kardinal je naglasio da se mostovi moraju graditi iz jakih temelja, da je važna i „druga strana obale“, a katolicima Isus Krist treba biti najvažniji temelj.

Potom je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto pročitao pismo Svetoga Oca upućeno sudionicima međunarodne konferencije u kojemu, između ostaloga, papa Franjo pozdravlja sudionike u gradu koji je simbol za građenje mostova, ali i mjesto velike patnje i sukoba iz prošlosti. Temu konferencije Papa je nazvao izuzetno važnom i spomenuo činjenicu da u svojim homilijama i obraćanjima često koristi metafore izgradnje mostova nasuprot vođenju ratova. Na kraju pročitanog pisma Rimski biskup je poželio da plodovi međunarodne konferencije teologa koja će se tri dana odvijati u Sarajevu ima utjecaja na čitavu Crkvu.

Nakon nuncija Pezzuta, nazočnima su se obratili Elma Belsic iz organizacije Mladi za mir; Linda Hogan, potpredsjednica CTEWC-a i profesorica na Trinity Koledžu u Dablinu u Irskoj; Kristin Heyer, profesor na Boston Koledžu u SAD-u; Andrea Vicini, SJ, suradnik na Boston Koledžu u SAD-u; Shaji George Kochuthara, CMI, s Univerziteta Bangalore u Indiji; dr. Darko Tomašević, dekan na KBF-u u Sarajevu; Zilka Siljak, sa Stanford univerziteta…

Nakon pozdrava prikazan je dokumentarni film Bosnia-Herzegovina: The Rescued Books of Sarajevo.

Na kraju je gradonačelnik Sarajeva Abdualah Skaka pozdravio sudionike međunarodne konferencije na prijemu koji je upriličen u gradskoj Vijećnici.

Trodnevni program se sastoji od 36 plenarnih izlaganja te više od 200 predstavljanja. Konferencija također uključuje rasprave, promišljanja te predstavljanje Sarajeva koje vrši organizacija Mladi za mir.

Među izlagačima su neki od najeminentnijih moralnih teologa u svijetu, poput Paula Schotsmansa, iz Leuvena u Belgiji; Linde Hogan iz Dublina, te Charlesa Currana s Južnog Metodističkog Sveučilišta iz Dallasa. Plenarno zasjedanje će se baviti klimatskom i političkom krizom, a o tome će govoriti isusovac Goerge Kodithottam, teolog s Gujarat Vidya s Deep Regional Seminary u Vadodari (Indija), te Mary Yuen, profesorica socijalne etike na Holy Spirit Seminary Collegeu u Hong Kongu.

Drugi plenarni izlagači uključuju s. Alison Munro, direktoricu AIDS ureda Biskupske konferencije Južne Afrike; mons. Francisco Niño Súa, pomoćnik glavnog tajnika krajevne Latinsko Američke biskupske konferencije; te Emmanuel Katongole, iz Ugande koji trenutno djeluje na University of Notre Dame's Kroc Institute for International Peace Studies u Indiani.

U subotu, 28. srpnja slavit će se Sveta misa u sarajevskoj katedrali, kojoj će predsjedati kardinal Blase J. Cupich (Chicago) te i nadbiskup metropolit vrhbosansk kardinal Vinko Puljić.

Na zatvaranju konferencije, 29. srpnja, govoriti će kardinal Peter Turkson, predsjednik vatikanskog dikasterija za Promociju cjelovitog ljudskog razvoja.

Konferenciju su financijski podržali Odbor za pomoć Crkvi Srednje i Istočne Europe Američke biskupske konferencije, Isusovačka konferencija USA i Kanade; Konrad Adenauer Stiftung; Misereor; Missio; Missio-Aachen; Renovabis te mnogi drugi donatori.

CTEWC je imao prvu međunarodnu konferenciju u Padovi 2006. (s 400 sudionika iz 54 zemlje), a drugu u Tridentu 2010. (sa 600 sudionika iz 72 zemlje). Nakon niza regionalnih konferencija (Manila 2008.; Bangalore 2012.; Nairobi 2012.; Berlin 2013.; Krakov 2014.; Bangalore 2015. i Bogota 2016.), CTEWC je učvrstio mrežu i stoga treća međunarodna konferencija želi promovirati „gradnju mostova“u svijetu kao nešto što je jako nužno. Stoga će u Sarajevu oko 75% sudionika biti iz „južne“ hemisfere (nerazvijenog juga).

Među sudionicima je oko 30% žena te oko trećine osoba mlađe dobi, uključujući studente na doktorskom studiju, redovite studente, te volontere i prevoditelje. (kta)


Foto: nedjelja.ba

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: