Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Briševo, 26. srpanj 2018.

Molitveno obilježena 26. obljetnica najvećeg masakra nad katolicima u BiH

U srijedu, 25. srpnja 2018., u selu Briševo, u župi Stara Rijeka kod Ljubije, molitveno je obilježena 26. obljetnica najvećeg masakra nad katolicima Bosne i Hercegovine tijekom rata 90-ih godina prošlog stoljeća.

Preživjeli potomci, rodbina i susjedi 73 muškaraca i žena, razne životne dobi, koji su od strane vojske Republike Srpske i njihovih pomagača, kao potpuno nedužni civili na najgroznije načine mučeni i ubijani u svojim kućama i ispred njih 24. i 25. srpnja 1992., posjetili su mjesna groblja i zapalili svijeće na grobovima ubijenih uz molitvu za njihove duše. Središnje molitveno slavlje bilo je u ponovno izgrađenoj, u ratu spaljenoj, područnoj spomen-crkvi sv. apostola Petra i Pavla. U Misnom slavlju sudjelovalo je oko 150 vjernika. Koncelebriranu Misu je - kao i svih prošlih godina - predslavio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju još četvorice svećenika. Bilo je nazočno i nekoliko pravoslavnih i muslimanskih vjernika, koje je na početku Mise - uz druge nazočne, biskup Komarica također pozdravio i zahvalio za njihovu ljudsku solidarnost.

Biskup Komarica je u prigodnoj propovjedi spomenuo tužni povod ovog liturgijskog okupljanja - „ubijanje domaćih nedužnih katolika“- povezavši njihovo mučenje i smrt s Kristovom žrtvom i smrću na križu, a što se obnavlja kod svakog Misnog slavlja. Podsjetio je na kršćansku obvezu sjećanja na pokojnike, osobito na one koji su ubijeni „iz mržnje na vjeru“, kao što je to slučaj s Briševačkim žrtvama. Biskup je upozorio na fatalno ponašanje ljudi koji su, ubijanjem nedužnih žena, djevojaka, staraca i muževa, učinili teški grijeh pred Bogom, jedinim Gospodarom ljudskih života i ujedno navukli strašno prokletstvo na svoj rod, narod i kraj.

Izrazio je i ovaj put žaljenje zbog činjenica da se „odavno znaju imena tih nesretnih počinitelja i njihovih nalogodavaca, a državni i politički predstavnici naše zemlje pa i našeg naroda svih ovih dvadeset i šest godina fatalno šute i svojom šutnjom i nezainteresiranošću za ove - u Nebo vapijuće zločine protiv čovječnosti - zapravo pokazuju svoje pravo nečovječno lice“. Podsjetio je kako je i papa Franjo nedavno slično ponašanje političara u krvavoj drami na Bliskom Istoku žestoko kritizirao, nazvavši ga „strahovitom, ubojitom ravnodušnošću“. Papa je zatražio da se vlastodršci odlučno stave u službu izgradnje pravednog mira. Biskup Komarica je apelirao na sve nazočne da „kao istinski kršćani nikada ne pristanu na bezbožnu nacističku logiku: rat do totalnog istrebljenja(!) nego da se uz Božju pomoć zalažu za ljubav prema Bogu i bližnjemu i to svim srcem, svim umom i svom snagom svojom“. „Jedino ljubav i praštanje u stanju su da obnavljaju lice zemlje, pa i ovog pitomog dijela naše domovine i biskupije, gdje su duboki povijesni korijeni nas domaćih katolika“ naglasio je biskup Komarica.

Pri završetku Misnog slavlja biskup Komarica je pred spomen-pločom u crkvi izmolio dodatne molitve za pobijene župljane, nakon što je njihova imena pročitao upravitelj župe Stara Rijeka fra Ivica Matić, župnik župe Sanski Most.

Nakon Mise je biskup Komarica pred spomen-križem u dvorištu crkve predmolio molitve za sve žrtve zadnjeg rata iz te i svih okolnih župa.

Udruga „Dom Briševo - DOBRI“ organizirala je za nazočne domjenak u crkvenom dvorištu. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: