Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. ožujak 2019.

Vijesti

Žirović, 23. srpanj 2018.

OBILJEŽENA MUČENIČKA SMRT FRA LOVRE KARAULE U ŽIROVIĆU

Misno slavlje predvodio je fra Mirko Filipović, župnik župe sv. Franje iz Žeravca u Bosanskoj Posavini

U nedjelju, 22. srpnja 2018. u župi Ljubunčić u mjestu Žirović, obilježen je spomen mučeničke smrti i stradanja domaćeg sina ove župe fra Lovre Karaule. Slavljenjem Svete mise za sav puk i hodočasnike iz okolnih župa livanjskog kraja, kojih je bilo oko 1000, uz koncelebraciju 6 svećenika, svečano Misno slavlje kao i samu homiliju predvodio je fra Mirko Filipović, župnik župe sv. Franje iz Žeravca u Bosanskoj Posavini.

Obljetnica mučeničke smrti velikana franjevačke Bosne, kako ga je prije koju godinu u homiliji nazvao prof. fra Ivan Šarčević, na ovakav način se već obilježava punih 14 godina. Ove godine je specifikum taj što je s današnjim događajem povezan i dan susreta duhovnih zvanja župe Ljubunčić, a koji se održava svake četvrte godine. Nije suvišno spomenuti i to da je ova župa jedna od onih koja je do sada dala oveći broj duhovnih zvanja kako svećeničkih tako i redovničkih. Kako se slavi tom prigodom samo jedna Misa u cijeloj župi prigoda je da se okupi što veći broj vjernika, poklonika fra Lovrina lika. Fra Lovro je sve, pogotovo domaće vjernike zadužio da mu na ovaj način odaju poštovanje za sve ono što je nesebično činio za svoga života.

U homiliji se fra Mirko ponajviše osvrnuo na realnost osobe ovog velikana franjevačke provincije. Naglasio je kako kod svakog tako i kod katolika postoji stalna tendencija stvaranja mitova o velikanima, a zapravo bi trebali biti skromni i ponizni te stvari sagledavati realno i objektivno. Upravo se u tome očituje lik fra Lovre. Bez imalo pretjerivanja i težnje da se od njega pravi mit, fra Lovro je čovjek koji zavrjeđuje veliko poštovanje katoličkog puka posebno ovog iz livanjskog kraja. Nadalje u kontekstu govora o realnom, fra Mirko je zadužio vjerni livanjski puk da ne smiju zaboraviti ni zapostaviti lik i djelo fra Lovre, nego ga trebaju poput livanjskog brenda promovirati gdje god idu. Isto tako, fra Lovrinom zaslugom, livnjaci bi trebali biti ambasadori svoga kraja, koji će se dičiti i ponositi na fra Lovru, misli su to današnjeg predsjedatelja svečanog misnog slavlja fra Mirka Filipovića.

Premda još nije na tragu da bude uzdignut na čast oltara, iz godine u godinu lik fra Lovre Karaule biva prepoznat među običnim pukom, a samim time raste interes da se pođe prikupljati građa o njegovom bogatom životu što bi zasigurno doprinijelo proglašenju jednog dana i blaženikom. U toj vjeri i nadi puk ove župe zajedno sa svojim svećenicima će i narednih godina dolaziti na mjesto stradanja fra Lovre Karaule i moliti u sjećanju na mučeničku njegovu smrt. (kta/t.s.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: