Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Dubrovnik, 23. srpanj 2018.

MEĐUNARODNI SUSRET MLADIH KATOLIKA „INTER ECCLESIAS" U DUBROVNIKU

Pod geslom „Ono što nas ujedinjuje" ove godine povezuje mlade vjernike iz Hrvatske i Španjolske

Međunarodni susret mladih katolika „Inter Ecclesias" pod geslom „Ono što nas ujedinjuje" ove godine od 19. srpnja do 2. kolovoza povezuje mlade vjernike iz Hrvatske i Španjolske. Započeo je petodnevnim boravkom mladih iz Španjolske na području Dubrovačke biskupije nakon čega mladi Španjolci odlaze prema Splitu, Sinju, u NP Krka, natrag prema Vidu te na početak Festivala mladih u Međugorju. Sljedeće godine mladi katolici iz Hrvatske uzvraćaju posjet mladima Španjolske.

Bogat je i višeslojni program boravka mladih vjernika iz Španjolske u Hrvatskoj tijekom kojeg oni, u pratnji domaćih mladih vjernika, obilaze kulturno-povijesne znamenitosti mjesta u kojem borave, uživaju u ljetnim radostima, imaju svakodnevne duhovne programe koji se sastoje od dnevnih misa, zajedničke molitve časoslova, euharistijskog klanjanja, prigodnih kateheza, razmjene svjedočanstava o značenju vjere u njihovim životima, evangelizacijskih trenutaka, kao i vremena međusobnog upoznavanja te upoznavanja s kulturnim obilježjima i svakodnevnim izazovima svake Crkve.

Skupina od tridesetak mladih vjernika iz Španjolske sa svojim voditeljima među kojima je i o. Arturo Diaz, svećenik Legionara Kristovih, boravi u Dubrovniku od 19. do 23. srpnja. U tom razdoblju obišli su znamenitosti Dubrovnika na način molitve križnog puta, bili na Lokrumu, upoznali se s načinom života u Karmelu Božjeg milosrđa na Koločepu, obišli su dubrovačke muzeje, ali i imali vremena za kupanje, ples, nogomet. Posljednjeg dana ići će na Srđ i posjetiti Muzej Domovinskog rata.

U župi sv. Mihajla u Lapadu boravili su u subotu 21. srpnja u poslijepodnevnim i večernjim satima. Tu su imali katehezu i svjedočili jedni drugima o svom vjerničkom putu, a susreli su se i s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem kojem su imali prigodu postavljati pitanja. S vjerničkom zajednicom ove župe zajedno su molili krunicu i sudjelovali aktivno na misi koju je predvodio biskup Uzinić. S. Maja Pavla Bašić, poglavarica Karmela Božjeg milosrđa, i o. Arturo Diaz, na kraju su biskupu Uziniću i župniku don Robertu Čibariću darovali simbolične darove kao uspomene na susret.

U svjetlu misnih čitanja biskup Uzinić mladima je u propovijedi uputio poruku o važnosti boljega međusobnog upoznavanja mladih katolika, kao i onih koji nisu katolici, kako bi svi zajedno gradili mir u svijetu kroz otvorenost nadahnućima Duha Svetoga.

Ovaj projekt 'Inter Ecclesias' je projekt koji nam omogućuje da se bolje upoznamo, da unutar Crkve u drugim kršćanima prepoznamo braću i sestre. I kad se prepoznamo kao braća i sestre onda ćemo sigurno ne samo ovdje u crkvi u susretu s Bogom nego i drugdje drukčije razmišljati. Naravno da se na ovom ne smijemo zaustaviti nego nam ovo treba biti poticaj za bolje upoznavanje i drugih kršćana, kršćana na drugačiji način, jer i oni su naša braća i sestre. Ali ni to nije granica. Mi smo poslani i dalje, drugim religijama, svim ljudima, svakom čovjeku, istaknuo je dubrovački biskup.

Međunarodni susret mladih katolika „Inter Ecclesias" nastao je nakon Svjetskog susreta mladih u Poljskoj 2016. godine, a sastoji se od međusobnog upoznavanja mladih katolika iz dvaju naroda. Tako su se prošle godine upoznavali mladi Španjolske s mladima Litve, a ove godine mladi Španjolske i mladi iz Hrvatske. Ovogodišnji susret organiziraju zajednice Regnum Christi i Karmel Božjeg milosrđa. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. svibanj 2020.

    San Giovanni Paolo II e l'Oriente Cristiano

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: