Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. srpanj 2018.

PAPINA PORUKA KARIPSKOJ MLADEŽI

Papa Franjo uputio je video-poruku sudionicima Karipskih dana mladih koji se održavaju na Antilima o temi „Mladi preobražavaju karipsku obitelj"

U svojem projektu preobrazbe karipskog društva morate razumjeti sadašnjost kako biste se uhvatili u koštac s budućnošću, nikada ne zaboravljajući prošlost, istaknuo je to papa Franjo u video-poruci sudionicima Karipskih dana mladih koji se održavaju na Antilima od 10. do 23. srpnja 2018. o temi „Mladi preobražavaju karipsku obitelj" u organizaciji Antilske biskupske konferencije. U središtu radova skupa kojem je domaćin nadbiskupija Saint-Pierre i Fort-de-France je razmišljanje o apostolskoj pobudnici „Amoris laetitia".

Papa je u poruci potaknuo mlade da shvate sadašnje okolnosti u kojima žive obitelji kako bi ih mogli preobraziti pogleda upravljena prema budućnosti, prije svega polazeći od četvrtog poglavlja posinodske apostolske pobudnice „Amoris laetitia", „srži" toga dokumenta, iz kojeg treba izvući „smjernice kako bi se moglo ići naprijed". U svojem projektu preobrazbe karipskog društva morate razumjeti sadašnjost kako biste se uhvatili s budućnošću, nikada ne zaboravljajući prošlost. Uvijek gledajte iza sebe, gledajte vaše bake i djedove, gledajte svoje roditelje i razgovarajte s njima, jedino se tako može ostvariti onu „preobražavajuću napetost" koja je kadra iznjedriti promjenu, ističe Papa u poruci.

„Ne možeš učiniti ništa ni u sadašnjosti ni u budućnosti ako nisi ukorijenjen u prošlosti, u svojoj povijesti, u svojoj kulturi, u svojoj obitelji, ako nemaš u sebi duboke korijene. Iz korijena ti dolazi snaga da možeš ići naprijed kroz život. Svi, i mi i vi, nismo nastali u nekom laboratoriju, imamo tu povijest, imamo korijene. I ono što činimo, plodovi koje ćemo dati, ljepotu koju ćemo moći stvoriti u budućnosti, proizlaze iz tih korijena", ističe Papa u svojoj video-poruci.

Papa traži od svih mladih da rade zajedno, uvjereni da „ljubav ima svoju snagu", da „ljubav nikad ne prestaje". U video-poruci Papa se malo i našalio s mladima, postavivši im pitanje jesu li oni „mladi koji su mladi" ili „mladi koji su već ostarjeli". Za velike izazove potrebna je naime „sva snaga mladosti", ističe Papa. A od onih koji su već digli ruke od svega, papa Bergoglio traži da zasuču rukave i „počnu se boriti". (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. veljača 2019.

    Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: