Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. ožujak 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 5. srpanj 2018.

Proslavljen patron sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu

Crkva slavenskih apostola sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta, 5. srpnja 2018. proslavila je svoj patron. Svečano Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i nadbiskupom Henrykom Hoserom, umirovljenim nadbiskupom Varšave-Praga, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, te uz suslavlje sjemenišnih poglavara i profesora KBF-a i drugih svećenika. Na Svetoj misi sudjelovali su bogoslovi, studenti teologije, redovnice i drugi vjernici.

Riječi dobrodošlice na početku Svete mise uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević koji je zahvalio svima na dolasku i potaknuo ih da zajedno zahvale na još jednoj uspješno privedenoj godini svećeničke formacije. „Hvala na svim molitvama kojim nas pratite da bi smo uz Božju pomoć mogli dovesti ove mladiće do oltara Gospodnjeg“, kazao je rektor Knežević.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić uputio je riječi pozdrava i podsjetio da su slavenski apostoli sv. Ćiril i Metodije ujedno suzaštitnici Europe te potaknuo na molitvu za njihov zagovor za narode koji na tom kontinentu žive.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da se godina svećeničke formacije redovito završava Euharistijskim slavljem u crkvi sv. Ćirila i Metodija. Potaknuo je na zahvalnost Bogu za sve milosti u protekloj godini, ali i ispit savjesti o ispunjenju volje Božje. Podsjetio je da je ovu sjemenišnu crkvu slavenskim apostolima posvetio upravo sluga Božji Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup, kao i da je sv. Ćirilu i Metodiju posvetio oltar u katedrali Srca Isusova.

Nakon što je u kratkim crtama progovorio o djelu i radu slavenskih apostola sv. Ćirila i Metodija, kadinal Puljić kazao je da kod ovih apostola osobito treba cijeniti istančan osjećaj za priznavanje kulture svakoga naroda. Dodao je da je u pastoralu jako bitno, prigodom slanja pojedinog svećenika na novu službu u nekom drugom području, da najprije upozna i prizna kulturnu baštinu tamošnjih žitelja kako bi unio duh evanđelja kroz njihovu kulturu i njihov život.

„Na svoj način potrebno je tako formirati buduće generacije da budu zahvaćene evanđeoskim duhom i spremne evanđeoski živjeti, evanđeoski svjedočiti, istinski čovjekovo dostojanstvo vrjednovati i ponuditi ljudima djelo spasenja, djelo otkupljenja... U tom duhu želim da današnje slavlje ovdje na završetku ove akademske godine formacije zazove u nama taj duh, tu spremnost, tu revnost, to izgaranje...“, riječi su kardinala Puljića koji je nazočnima za primjer stavio osobito sv. Metodija koji je jednom prigodom odbio materijalnu nagradu uz obrazloženje kako mu to ne treba, jer mu smeta u služenju evanđelju. Kazao je da su ova dvojica slavenskih apostola također primjer služenja u poniznosti duha te potaknuo nazočne da se ne boje da njihova žrtva u služenju neće biti blagoslovljena.

Na kraju Misnog slavlja rektor Knežević zahvalio je svima na dolasku, a posebno predvoditelju Misnog slavlja na očinskim i pastirskim riječima ohrabrenja. Pozvao je sve da redovito mole za sva duhovna zvanja, pogotovo za buduće svećenike, kako bi ustrajali u svom putu te pozvao na druženje kod obiteljskog stola.

Tijekom Mise pjevao je Zbor bogoslova „Stjepan Hadrović” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom proslavom patrona sjemenišne crkve bogoslovima završava akademska i godina formacije nakon čega odlaze na ljetne praznike za koji im je kardinal Puljić na kraju poželio da ne budu „prazni“, već da se u tim danima odmora duhovno, intelektualno i tjelesno osnaže kako bi mogli i dalje biti vjerni i ustrajni u formaciji na putu prema svećeništvu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: