Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Izdvajamo

Banja Luka, 23. lipanj 2018.

Svečano proslavljena 15. obljetnica apostolskog pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci i proglašenja blaženim Ivana Merza

U petak, 22. lipnja 2018. u središtu Banjolučke biskupije svečano je proslavljena 15. obljetnica apostolskog pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci i proglašenja blaženim Ivana Merza.

Proslava 15. obljetnice započela je u dvorani Europske akademije Banjolučke biskupije predstavljanjem 2. izdanja knjižice „Politika po mjeri čovjeka“ koju je izdala BK BiH. Sadržaj knjižice su „Moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve“.

Na početku je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica izrazio dobrodošlicu i zahvalio na spremnosti svim predavačima te na prisustvu svim sudionicima skupa. Zatim je govorio o Papinoj osobnoj želji da posjeti najviše nastradalu biskupiju u Europi pod kraj 20. stoljeća, te o glavnim porukama Pape - domaćim političarima, predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i članovima domaće Crkve.

O knjizi su govorili: mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH; dr. Miljenko Aničić, direktor Europske akademije i Caritasa Banjolučke biskupije; mr. sc. Tanja Topić, voditeljica banjolučkog ureda Fondacije „Friedrich Ebert Stiftung“ i politička analitičarka te preč. dr. Darko Tomašević, tajnik Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH. Moderator programa je bio mr. Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije i član Komisije „Iustitia et pax“ BK BiH.

Nakon predstavljanja knjižice „Politika po mjeri čovjeka“ uslijedilo je zahvalno Misno slavlje u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure koje je predslavio biskup Komarica u koncelebraciji s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te 11-oricom svećenika. Liturgijsko pjevanje je animirao katedralni zbor pod vodstvom s. Damjane Kovačević. Misno slavlje je bilo popraćeno valovima Radija „Radio Marije“ BiH.

Na početku Svete mise biskup Komarica je podsjetio prisutne na jedinstveni događaj u povijesti Banjolučke biskupije koji se dogodio prije 15 godina upravo na današnji dan te je podijelio svoja sjećanja i upozorio na važnost koju taj događaj ima i danas.

Uvod u homiliju biskup Komarica je započeo riječima: „U danima bez broja, koje pamti ovaj naš grad, naš narod i naša zemlja, današnji dan od prije ravnih 15 godina – ostao je neizbrisiv, ne samo u sjećanju sretnika, koji su bili povlašteni doživjeti njegov izuzetno bogat i usrećujući sadržaj božanskog porijekla – nego i tolikih drugih naših sugrađana, koji su tada spontano uzvikivali: kamo li sreće da se ovakav dan ponovi barem svake druge pa i desete godine“.

Citirajući svetog papu Ivana Pavla II. prigodom njegova pastoralnog pohoda Banjoj Luci, biskup Komarica je između ostalog podsjetio na značaj i važnost Papinih riječi o blaženom Ivanu, koje su aktualne i danas: „Ime je Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo raspored (tj. program) života i djelovanja. Ono to mora biti i danas! Vaša domovina i Vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Obraćam se zato svima vama te vas pozivam da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi BiH ponovno postala zemlja pomirenja, susreta i mira. Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoću, nego zlo odlučno priječite snagom dobra“.

Biskup Komarica je svoju propovijed zaključio sljedećim riječima „sveti papa Ivan Pavao II. potiče nas sve da ne klonemo pred aktualnim brojnim tragičnim posljedicama ratnih i poratnih zbivanja, nego da se odlučno, zajednički i uporno – svaki u svom zvanju i u svom životnom okruženju – trudimo oko pomirbe, oko zajedničkih susreta i bratstva, oko promaknuća općeg dobra, oko pravednog mira te oko duhovne i materijalne izgradnje cjelokupnog pučanstva naše domovine BiH, koju sveti Papa – po vlastitom priznanju – „nosi u svome srcu“ i želi joj „dane napretka i mira“, „kao sastavni dio ujedinjene Europe“.

Pred kraj Mise p. Božidar Nagy, isusovac, postulator kauze Ivana Merza je na zamolbu biskupa Komarice progovorio kako se razvija štovanje i pobožnost prema blaženom Ivanu Merzu i u dalekim Filipinima te potaknuo nazočne na molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Nakon Mse uslijedila je zajednička gozba ljubavi „Agape“ u prostorijama Biskupskog Ordinarijata. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: