Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. ožujak 2019.

Vijesti

Tomislavgrad, 21. lipanj 2018.

ODRŽAN VI. SABOR FRAME HERCEGOVINA

Pod geslom 'Smisao si i ljubav beskrajna'.

Od 15. do 17. lipnja 2018., održan je VI. Sabor Frame Hercegovina u Tomislavgradu pod geslom 'Smisao si i ljubav beskrajna'. Tri je dana prostor oko duvanjske bazilike bio ispunjen mladim ljudima iz cijele Hercegovine, molitvom, pjesmom i franjevačkom radošću, prenosi portal laudato.hr.

U petak u popodnevnim satima započele su prijave i nakon toga smještanje u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji Marka Marulića u Tomislavgradu koje su otvorile svoja vrata framašima. Program Sabora započeo je ispred crkve izvođenjem himne te upoznavanjem Petra Bakovića i Katarine Šarac, voditelje koji su vodili program sva tri dana.

Na samom početku uvodne pozdrave i dobrodošlicu uputio je gvardijan fra Sretan Ćurčić, zatim fra Antonio Šakota područni duhovni asistent a nakon njega i Magdalena Musa, područna predsjednica Frame Hercegovina. Program je nastavljen predstavljanjem bratstava koja su sudjelovala na Saboru.

Kao vrhunac prvoga dana Sabora večernju Svetu misu predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko koji je mladima uputio poticajne riječi ohrabrenja prisjećajući se svoga rada u Frami i s framašima. Petak večer bio je rezerviran za još jedan velik događaj, a to je predstava koju su izveli framaši, članovi ovogodišnjega dramskoga seminara. Oni su izveli predstavu sastavljenu od šest scena koje su pisali šest framaša a u pripremanju su im pomogli glumci HNK-a Mostar Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret te Dragan Komadina, redatelj i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Večer je završila molitvenim bdijenjem kojeg je predvodio fra Augustin Čordaš, duhovni asistent Frame Široki Brijeg.

Subota je započela jutarnjom molitvom te doručkom nakon čega je uslijedilo predavanje fra Ivana Penavića, duhovnog asistenta Frame Posušje koji je na poseban i zanimljiv način tumačio Molitvu Franjevačke mladeži i pomogao okupljenima da još bolje razumiju i zamisle se nad riječima koje molimo. Nakon predavanja framaši su podijeljeni u skupinama razgovarali o pitanjima, osvrćući se na svakodnevno življenje upravo onoga što molimo u Molitvi. Nakon ručka i pauze održane su radionice.

Mladi su se u svojim majicama raspršili po svim dijelovima grada, posjetili su starački dom i obradovali njegove štićenike, slušali o zanimljivim temama i povijesti islama u obližnjoj džamiji, jednako tako i u pravoslavnoj crkvi, posjetili Pakline, mjesto na kojemu u svojim barakama žive Romi, družili se s djecom i učili ih koreografiju, sudjelovali na predavanju planinarske škole, imali kviz znanja, slušali predavanje, razgovarali i natjecali se u kvizu koji su za njih pripremili članovi područnoga vijeća OFS-a Hercegovine, čistili Seget.

Obogaćeni tako iskustvom i ljudima koje vratili su se pred crkvu, molili krunicu, imali priliku za ispovijed i pripremili se za svetu Misu koju je predslavio župnik fra Slaven Brekalo. Uslijedila je zabavna večer koju su pripremili članovi Zbora Frame Hercegovina i njihov voditelj fra Zvonimir Pavičić. Bilo je pjesme, plesa, a večer je završila molitvom.

Nedjeljno jutro započelo je molitvom i doručkom a onda su se mladi uputili na igralište Gimnazije gdje su slušali svjedočanstvo triju sestara, bivših framašica iz Mostara, Kristine Brekalo i njezinog supruga Josipa koji sada pripadaju trećem redu i imaju troje male djece, Dragane Marić koja je također u trećem redu i stigla je u pratnji supruga i troje djece, i sestre Katarine Raič, najmlađe sestre koja je svoj franjevački put nastavila služeći u redu školskih sestara franjevki u Mostaru. U svjedočanstvima su okupljeni saznali kako je to biti framaš pa osnovati obitelj i kako je to biti framaš i osjetiti duhovni poziv.

Nakon toga proglašen je pobjednik prvog foto natječaja, a to je framaš iz Tomislavgrada Dane Jurčević s fotografijom Zalazak.

Pred crkvom mladi framaši fotografirali su se za milenijsku fotografiju kao uspomenu na ova tri dana a onda se pripremili za svetu Misu kojom je sabor priveden kraju. Svetu Misu u podne predslavio je duhovni asistent Frame Humac, fra Marin Karačić koji je osvrćući se na evanđelje prikazao sliku zrna sjemena i koliko strpljenja treba da ono urodi plodom.

Nakon svete Mise program VI. Sabora je i službeno zatvoren riječima zahvale fra Antonija i predsjednice Magdalene. (kta)


Foto: Studio Krišto

Više fotografija ...

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: