Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. ožujak 2019.

Vijesti

Papa Franjo i Olav Fykse Tveit, generalni tajnik Svjetskoga vijeća Crkvi

Papa Franjo i Olav Fykse Tveit, generalni tajnik Svjetskoga vijeća Crkvi

Ženeva, 21. lipanj 2018.

ŽENEVA SPREMNA ZA PAPIN DOČEK

Papa Franjo u Švicarsku putuje, 21. lipnja u povodu 70. obljetnice Svjetskoga vijeća Crkvi

Papa Franjo, 21. lipnja 2018. putuje u Ženevu u povodu 70. obljetnice Svjetskoga vijeća Crkvi (World Council of Churches - WCC), ekumenske organizacije koja obuhvaća oko 500 milijuna kršćana nekatolika u svijetu. Među predviđenim susretima, po dolasku s predsjednikom Švicarske Konfederacije Alainom Bersetom i sa švicarskim biskupima, apostolskim nuncijem i promatračem Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, Papa će nakon mise pozdraviti i članove Svjetskoga saveza Crkvi iz obje Koreje; na objedu će biti gost Ekumenskoga instituta u Bosseyu, gdje će posjetiti kapelu zajedno s 30 studenata i o. Lawrenceom Iwuamadijem, prvim katoličkim dekanom u povijesti instituta.

Domaćini i organizatori s papom Franjom žele prije svega razgovarati o konkretnim projektima, piše Vatican news. Premda Sveta Stolica nije članica WCC-a, njezini predstavnici sudjeluju u radnim tijelima a na općim skupštinama zastupljena je službenim promatračima, i ta je suradnja vrlo uspješna, istaknuo je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana Švicarac kardinal Kurt Koch. U razgovoru za Vatican news kardinal je napomenuo da posjet pape Ženevi nije novost, bl. Pavao VI. posjetio je taj švicarski grad 10. lipnja 1969. godine povodom 50. obljetnice postojanja Međunarodne organizacije rada (ILO), a posjetio je i središnjicu Svjetskog vijeća Crkvi. Sv. Ivan Pavao II. pohodio je Ženevu 15. lipnja 1982. godine, posjetivši pritom Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) i susrevši se s predstavnicima Konferencije međunarodnih katoličkih organizacija. Dvije godine kasnije ponovno je pohodio Ženevu te je tom prilikom posjetio Svjetski savez Crkava.

Papin domaćin nije Švicarac već norveški pastor Olav Fykse Tveit, generalni tajnik WCC-a. Luteranski pastor istaknuo je u razgovoru za Vatican news da je Papin posjet povijesna gesta za ekumenizam, budući da je glavni razlog Papina pohoda Ženevi Svjetsko vijeće Crkava. To je velika čast i pokazuje stanje ekumenskoga pokreta danas. Također je priznanje Svjetskom vijeću Crkava za njegovo djelovanje, istaknuo je Tveit.

Papu će u Ekumenskom institutu u Bosseyu dočekati i njemački pastor Benjamin Simon, koji je za Vatican news istaknuo veliku radost studenata zbog toga susreta, bez obzira koje su vjeroispovijesti, jer papa Franjo i „svojom medijskom nazočnošću uvelike pridonosi širenju kršćanske poruke". (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: