Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2019.

Vijesti

Grabovica, 14. lipanj 2018.

KRIZMENI DAROVI U ŽIVOTU SV. ANTE

Biskup Ratko Perić podijelio je sakrament sv. krizme mladima iz Grabovice, Prisoja, Rašeljaka i Vinice

U župi Grabovica, 13. lipnja 2018. na svetkovinu Sv. Ante Padovanskog, naslovnika župne crkve i zaštitnika župe, tijekom svečane Svete mise, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić podijelio je sakrament sv. krizme mladima iz Grabovice, Prisoja, Rašeljaka i Vinice, prenosi portal nedjelja.ba.

U koncelebraciji s biskupom Perićem, uz domaćeg župnika don Blaža Ivandu, bilo je desetak svećenika, a sakrament potvrde primilo je 22 krizmanika. Euharistijsko slavlje okupilo je veliki broj vjernika, kako u crkvi, tako i ispred.

Na početku, župnik Ivanda uputio je dobrodošlicu te je uslijedio pozdravni govor krizmanika.

Biskup Perić je u prigodnoj propovijedi govorio o životnom putu Sv. Ante i o darovima koji su se primili u sv. krizmi i tijekom vremena razvijali u svečevu redovničkom životu i poslanju.

„Mudrost: Kada je u svojoj 15. godini života osjetio duhovno zvanje u srcu, Fernando (krsno ime) je odlučio slijediti Božji glas. Cilj mu je bio spasiti sebe i spašavati druge. Postaje augustinijanac. Kada mu je lađa zalutala na Mediteranu, tako se mudro snašao da su se pred njim našli pravi providnosni putovi: Assisi, Bologna, Francuska, Padova.

Razbor: Kada je vidio franjevačke mučenike, osjetio je u sebi zov u Afriku, u misije, pa ako treba i u mučeništvo. Razabrao je pravi glas. I vjerno ga slijedio. I uvijek se dao ispravljati po Božjem nadahnuću.

Znanje, ono spasonosno fra Ante je pokazao ne samo na onom mladomisničkom slavlju nego i kao profesor na bogosloviji u Bologni, a pogotovo u Francuskoj gdje je imao prilike propovijedati i obraćati krivovjerce. Eto kakvo mu je bilo znanje i utjecaj na stoljeća da ga je Papa uvrstio među učitelje Crkve.

Savjet: Nije se nikuda micao bez znanja i odobrenja svojih poglavara. Njihov mu je savjet i glas bio Božji glas. A Bog ima svoje putove i preko bolesti i preko lutalačke plovidbe po Mediteranu.

Pobožnost: Sve što je poduzimao, želio je vršiti po Božjem zakonu, po Božjim zapovijedima i nadahnućima. Pobožnost ga doista prati od dana primanja svete krizme u početku školovanja do kraja života.

Jakost: Fra Ante je očitovao jak karakter kada se odlučio poći u misijsku Afriku i propovijedati Evanđelje, spreman i život dati za Krista.

Strahopoštovanje: Sve što je poduzimao, činio je iz poštovanja i slavljenja Boga, odnosno iz strahopoštovanja prema sv. volji Božjoj koju je želio doslovno ispuniti u svome životu. I ispunio je“, dočarao je biskup Perić.

Nakon Mise župnik don Ivanda je pokazao biskupu Periću novu župnu kuću, u izgradnji, na mjestu prijašnje, dotrajale i uklonjene te izrazio nadu kako će, s Božjom Providnošću i plemenitošću dobrotvora, dovršiti započeto djelo. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. svibanj 2019.

    Papa Francesco Regina Coeli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: