Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2019.

Vijesti

Zagreb, 14. lipanj 2018.

NOVI GLAS KONCILA O POLUSTOLJETNOM JUBILEJU KS-A

„Djela za živost Crkve i naroda", glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila

„Djela za živost Crkve i naroda", glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 17. lipnja, posvećen proslavi pedesete obljetnice „Kršćanske sadašnjosti". Novinar Ivan Tašev detaljno izvještava o predavanjima na znanstvenom kolokviju i svečanoj akademiji u dvorani „Vijenac" te euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici.

Na polustoljetni jubilej „KS-a" nadovezuje se i glavni urednik GK Ivan Miklenić u svojemu komentaru. „U vremenima kad je knjiga vjerskoga ili teološkoga sadržaja bila željno očekivana i nasušno potrebna, KS je, osobito tekstovima svojih osnivača, unosio u hrvatsku crkvenu i vjerničku javnost posve nove ideje i naglaske, usklađene sa zahtjevima novoga vremena, a vjerne i evanđelju i crkvenoj tradiciji, koje su danas u Crkvi u Hrvata, može se reći, općeprihvaćene", piše među ostalim glavni urednik GK.

Reportaža je iz župe Gospe od Pojišana u Splitu, sigurne luke bivšim i sadašnjim mornarima, kako piše novinar Tomislav Vuković. Župom upravljaju kapucini, koji su u grad pod Marjanom došli krajem 1682. da budu dušobrižnici ne samo tamošnjim vjernicima, nego i vojnicima, ali i bolničari u vojnoj bolnici.

U rubrici „Propisi-pravo-pravda" Stjepan Androić podsjeća da Hrvatska pošta može primiti svaki zahtjev za neko pravo iz mirovinskoga osiguranja, potvrditi primanje toga zahtjeva i dalje ga proslijediti mjerodavnim službama HZMO-a na daljnji postupak, a sve bez naplate poštarine. Novinar Vlado Čutura razgovarao je s potpredsjednikom Obrtničke komore Zagreb Josipom Tržecom, koji smatra da će poštivanje zakona zaustaviti iseljavanje te da je povlaštenost u bilo kojem obliku privremeni dobitak, no dugoročna propast.

Kako europski političari misle stvoriti "svjetskoga građanina"?, pita se dr. o. Luka Marković u teološkom osvrtu, promišljajući aktualna pitanja Staroga kontinenta.

Treći nastavak povijesnoga feljtona „Grkokatolici u Dalmaciji" tematizira vrijeme kada je jurisdikciju preuzela Križevačka biskupija, kada je, na prijedlog križevačkoga vladike Konstantina Stanića Dvorsko ratno vijeće iz Beča imenovalo 26. XII. 1826. svećenika Vasilija Bubanovića za prvoga grkokatoličkoga vojnoga i građanskoga kapelana u Dalmaciji, sa sjedištem u Zadru.
U rubrici „Naši razgovori" analizira se teološko tumačenje brojeva u Bibliji, njihova simbolika i značenje - onako kako ih vidi i tumači katolička biblijska teologija. Kako je zdravlje biciklista u gradu dovedeno u pitanje, piše Valerije Vrček u „Prigovoru znanosti".

Humanitarnu organizaciju "Dora", koja skrbi o djeci i mladeži civilnih žrtava Domovinskoga rata, kao i svoj ostaloj socijalno ugroženoj djeci, predstavlja predsjednica Jadranka-Jasminka Granić. U rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi" svjedočila je zvonarica, sakristanka i gerontodomaćica u opustjelom ličkom kraju Dragica Medved.

Uz redovite vijesti o novim knjigama i izložbama u rubrici „Kultura" je i filmska kritika pobjedničkoga djela na 28. svjetskom festivalu animiranoga filma "Animafest Zagreb" - "Kakav veličanstven kolač!". Uz pjesmu Ilije Jakovljevića o sv. Antunu Padovanskom piše se, među katoličkim oblikovateljima kulture, o lideru i pučkom tribunu Ivanu Protulipcu. Posljednja stranica sadrži prigodni nogometni enigmatski kutak i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. svibanj 2019.

    Papa Francesco Regina Coeli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: