Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. svibanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 14. lipanj 2018.

PROSLAVA SV. ANTE NA BISTRIKU

Svečano Misno slavlje predvodio je fra Nikica Vujica, definitor, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Na spomendan Sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja 2018. u crkvi sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik, središnje, svečano Misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je fra Nikica Vujica, definitor, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U suslavlju je bilo osam svećenika, uglavnom sarajevskih župnika, kod oltara su asistirali bogoslovi Franjevačke teologije, a na Misi je sudjelovao veliki broj vjernika, hodočasnika, i redovnica, prenosi portal nedjelja.ba.

Liturgijsko pjevanje, pod ravnanjem bistričkog župnika fra Slavka Topića, animirao je crkveni zbor Sv. Anto.

Na početku, zagovor Sv. Ante zazvao je fra Danijel Rajić te pozdravio i zaželio dobrodošlicu svim nazočnima.

U svojoj propovijedi fra Nikica je najprije kratko podsjetio kako je Sv. Anto preminuo prije 787. godina. „Sva su njegova čudesa u funkciji onih Isusovih riječi: 'Tražite stoga, najprije, kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo nadodati – i to ukazuje na onostranost naše vjere. Sv. Antu najviše vole oni koji se egzistencijalno mole Bogu, bitno, izu dubine svoje ljudskosti. Odnosno oni kojima Bog treba u životu. To je molitva majke za zdravlje svoga djeteta. To je molitva bolesnika – to je molitva onih koji su duhom gladni i žedni Božje pravednosti. A ona molitva koja nije egzistencijalna, koja je, tek tako, površna i odnos s Bogom takvim dovodi do krivih slika pa i o kultu Sv. Ante. Takvima je Bog i Sv. Anto servis za rješavanje njihovih svakodnevnih potreba. Kod takvoga stava lik Svetog Ante često je sladunjav – to je slika onih kod kojih je Sv. Anto malo previše pozlaćen, pa sve ono što krasi Sv. Antu u takvoj slici ostaje zastrto tim koji se njima utječu“, naglasio je između ostalog fra Nikica.

Nakon Svete mise uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta.

U crkvi na Bistriku tijekom dana slavilo se ukupno 11 Svetih misa: fra Slavko Topić predslavio je misu u 6 sati, fra Marinko Pejić u 7 sati, fra Ivan Šarčević u 8 sati, fra Joso Oršolić u 9 sati, fra Vili Radman u 10 sati, fra Nikica Vujica u 11 sati, fra Janko Ćuro u 13 sati, fra Danijel Rajić u 16 (Misa s blagoslovom djece), fra Pero Karajica u 17 sati i u 18 sati svečanu Svetu misu predslavio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, tijekom koje su pjevati bogoslovi Franjevačke teologije.

Pproslavi patrona prethodila je trodnevnica, a tematske Sete mise predvodili su: 1. dan Sv. Anto sa Svetim pismom u ruci – fra Slavko Topić; 2. dan Sv. Anto s ljuljanom u ruci – fra Danijel Rajić i 3. dan Sv. Anto s djetetom Isusom u naručju – fra Velimir Bavrka. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. svibanj 2019.

    Papa udienza alla Società delle Missioni Africane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: