Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. svibanj 2019.

Vijesti

Gračac, 14. lipanj 2018.

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE SVETI ANTO PADOVANSKI - GRAČAC

Misno slavlje predslavio je fra Stjepan Duvnjak

U srijedu, 13. lipnja 2018. u župi Gračac je slavljena je Sveta misa u prijepodnevnim satima povodom svetkovine patrona župe svetog Ante Padovanskog. U ispunjenoj crkvi, Misno slavlje predslavio je fra Stjepan Duvnjak.

Fra Stjepan se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na život sv. Ante. "Sveti Anto, kao kršćanin, odrastao je i sazrijevao u dva oblika duhovnosti. Jedan od njih je svetog Augustina, a drugi oblik jest duhovnost svetog Franje. Sveti Anto rođen je u Lisabonu i stupio je u augustinski red. Tu se školovao i dobro upoznao Sveto Pismo tako da je postao učitelj Svetog Pisma. Bio je teolog. Kao učitelj Svetog Pisma susreo se s franjevcima. Kod tih sljedbenika svetoga Franje je vidio da oni žive djelom bit Evanđelja i on prelazi u franjevački red. U franjevačkom redu postaje žarki propovjednik i njegov život se tu odvija na dva područja. Jedno je čitanje i promišljanje Svetoga Pisma, a drugo područje jest pučko propovijedanje, propovijedanje puku jezikom i načinom koji je on to mogao shvatiti. Time je skrenuo pažnju na sebe i samoga pape i kardinalskog zbora. Čak su ga i oni pozivali da im propovijeda", istaknuo je fra Stjepan u propovijedi.

"Sveti Anto se žestoko suprotstavljao pokretima koji su krivo govorili o Bogu, o čovjeku i o Crkvi i svojim propovijedanjem sveti Anto je čuvao čistoću kršćanskog nauka", kazao je te je nastavio "To je sveti Anto činio u svoje vrijeme, a mi smo pozvani da to činimo u svom vremenu. Dok se utječemo zagovoru svetog Ante u svojim skrivenim potrebama, potrebama svoga srca. trebamo moliti da nas zagovara i u hrabrosti za svoje kršćansko vjerodostojno svjedočenje", zaključio je na kraju propovijedi fra Stjepan.

Navečer je bio blagoslov djece. Vanjska proslava patrona župe bit će slavljena 17. lipnja.

Radio Rama je putem svojih valova prenosila ovo Sveto misno slavlje, prenosi mrežna stranica gracac.info. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. svibanj 2019.

    Papa udienza alla Società delle Missioni Africane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: