Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. lipanj 2018.

PAPA: MLADI TREBAJU GLADOVATI ZA AUTENTIČNIM ŽIVOTOM

Na općoj audijenciji u srijedu, 13. lipnja Sveti Otac započeo novi niz kateheza u kojem će se usredotočiti na Deset Božjih zapovijedi

Mladi trebaju gladovati za autentičnim životom, a odrasli su pozvani davati primjer i ne imati smanjeno, zatvoreno srce – istaknuo je papa Franjo za vrijeme opće audijencije u srijedu, 13. lipnja 2018. na Trgu svetoga Petra u Vatikanu pred oko 15 tisuća vjernika. Započeo je tako novi niz kateheza u kojem će se usredotočiti na Deset Božjih zapovijedi. Na početku kateheze papa Franjo je podsjetio da se toga dana spominjemo sv. Antuna Padovanskog, prezbitera i crkvenog naučitelja, te je čestitao imendan svima onima koji ga slave.

Prešao je potom na temu Božjih zapovijedi, a polazišna točka njegova promišljanja bio je susret između Isusa i mladića koji je kleknuo preda nj te ga upitao: „Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?“ (usp. Mk 10,17-21). Sveti je Otac napomenuo da se u tom pitanju nalazi izazov svake egzistencije, pa i naše: naime, želja za punim, bezgraničnim životom. No, što trebamo činiti kako bismo ga postigli? Kojim putom ići? Koliko li samo mladih nastoji „živjeti“, a potom se unište idući za prolaznim stvarima – upozorio je Papa.

Neki misle da bi bolje bilo isključiti taj poriv za životom jer je opasan – kazao je papa Franjo i nastavio – Želio bih reći, posebno mladima, da naš najgori neprijatelj nisu konkretni problemi, koliko god bili ozbiljni i dramatični, već su najveća životna opasnost osrednjost i malodušnost. Sveti je Otac zatim upitao ima li mlada osoba koja je upala u osrednjost budućnost, odgovarajući niječno, jer ako ostane u tom stanju, ne raste, neće postići uspjeh. Napomenuo je da su malodušni mladi oni koji se boje svega, koji ne napreduju, dodajući da su potrebne krotkost i snaga, a ne malodušnost i osrednjost.

Blaženi Pier Giorgio Frassati, koji je bio mladić, govorio je da trebamo živjeti, a ne životariti – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Osrednji životare, a potrebno je živjeti sa životnom snagom. Trebamo moliti Oca nebeskog za današnje mlade da im udijeli dar zdravog nemira. Život mlade osobe je ići naprijed, biti nemiran, imati zdrav nemir, sposobnost da se ne zadovolji sa životom bez ljepote, bez boje. Ako mladi ne gladuju za autentičnim životom, pitam se, kamo će ići čovječanstvo?

Papa je kazao da se pitanje, koje ranije spomenuti mladić postavlja Isusu, nalazi u svakome od nas: kako pronaći život, život u obilju, sreću? Isus odgovara: „Zapovijedi znadeš“ (Mk 10,19), navodeći potom dio Dekaloga. Sveti je Otac rekao da je riječ o pedagoškom procesu kojim Isus želi dovesti do točno određenog mjesta. Naime, iz mladićeva je pitanja već jasno da on nema puninu života, nego traži više. Što, dakle, treba shvatiti? Mladić Isusu odgovara: „Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti“ (Mk 10,20). Kako se prelazi iz mladosti u zrelost? – upitao je papa Franjo i odgovorio – Kad se počne prihvaćati vlastita ograničenja. Postaje se odraslom osobom kad postanemo svjesni „onoga što nedostaje“ (usp. Mk 10,21).

Napomenuo je da Isus u evanđelju ističe nešto što nam može pomoći: „Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti“ (Mt 5,17). Gospodin Isus daruje ispunjenje, došao je zbog toga – kazao je Sveti Otac. Podsjetio je zatim da Isus u konačnom pozivu mladiću ne predlaže siromaštvo, nego istinsko bogatstvo: „Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom“ (Mk 10,21).

Tko bi, kad bi mu se ponudilo da bira između izvornika i kopije, izabrao kopiju? – upitao je Papa i nastavio – Izazov je pronaći životni original, a ne kopiju. Isus ne nudi surogate, nego istinski život, istinsku ljubav, istinsko bogatstvo! Kako nas mladi mogu slijediti u vjeri ako ne vide da biramo ono izvorno, ako vide da smo ovisni o polumjerama? Ružno je naći kršćane s malenim, zatvorenim srcem – upozorio je papa Franjo dodajući da je potreban primjer nekoga koji me poziva na „dalje“, na „više“. Sveti Ignacije Lojolski je to nazivao „magis“, „vatrom, žarom djelovanja, koji protresa uspavane.

Papa je još jednom podsjetio da Isus nije došao dokinuti Zakon ili Proroke, nego ispuniti, te dodao da trebamo početi od stvarnosti kako bismo učinili skok u „ono što nedostaje“. Trebamo proučiti redovno i obično da bismo se otvorili izvanrednom. Sveti je Otac na kraju naznačio cilj novog niza kateheza: kao kršćani ćemo uzeti dvije Mojsijeve ploče, držeći Isusa za ruku, kako bismo idući za Njim prešli iz iluzija mladosti u blago koje je na Nebu. Otkrit ćemo, u svakom od tih starih i mudrih zakona, vrata koja je otvorio Otac koji je na nebesima kako bi nas Gospodin Isus, koji je prošao kroz njih, uveo u istinski život, u svoj život, u život djece Božje – zaključio je papa Franjo.

Sveti je Otac po završetku kateheze podsjetio da sutra, 14. lipnja, u Rusiji započinje Svjetsko nogometno prvenstvo. Izrazio je nadu da će taj sportski događaj biti prilika za susret, dijalog i bratstvo među različitim kulturama i religijama, dajući prednost solidarnosti i miru među narodima. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: