Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. lipanj 2018.

BRIFING ZA NOVINARE O ODRŽANOM 25. ZASJEDANJU VIJEĆA KARDINALĀ

Spreman nacrt nove apostolske konstitucije o Rimskoj kuriji

Privremeni naslov nacrta nove apostolske konstitucije Rimske kurije glasi „Praedicate Evangelium“. Prva je skica spremna i bit će dostavljena papi Franji kako bi mogao iznijeti primjedbe koje će smatrati prikladnima, korisnima i potrebnima – rekao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, na brifingu za novinare posvećenom 25. zasjedanju Vijeća kardinalā koje je završilo 13. lipnja 2018. Sveti Otac nije bio nazočan na sjednici posljednjeg dana zbog opće audijencije.

Osim razmatranja nacrta nove apostolske konstitucije, spomenuti su neki koraci u reformi financijske i organizacijske strukture Svete Stolice i Uprave Grada Vatikana. Mons. Brian Ferme, tajnik Vijeća za gospodarstvo, prikazao je ciljeve i temeljna načela, među kojima izbjegavanje rasipanja, promicanje transparentnosti i jamčenje ispravne primjene računovodstvenih načela.

Mons. Ferme je podsjetio i na neke pozitivne rezultate. Među njima je istaknuo jedinstveni postupak za pripremu predračunā i završnih računa, veću pozornost na troškove, veću suradnju i razumijevanje financijske reforme, te postupnu promjenu mentaliteta što se tiče transparentnosti. Sljedeći će se sastanak Vijeća kardinalā održati 10., 11. i 12. rujna ove godine.

Na brifingu je podijeljen dokument o procesu reforme Rimske kurije, koji je pripremilo Vijeće kardinalā. Podsjeća se da je nadahnjujuće načelo za nastavak radova ono koje je papa Franjo izrazio u apostolskoj pobudnici „Evangelii gaudium“: Sanjam misionarsku odluku sposobnu preobraziti sve stvari… kako bi postala prikladan kanal za evangelizaciju današnjega svijeta.

Tijek reforme obilježila su tri bitna mjerila. Prvo je tradicija, odnosno vjernost povijesti, u kontinuitetu s prošlošću. Drugo je mjerilo podanašnjenje, odnosno proces prema kojemu se nadahnjuje djelovanje dikasterija za komunikaciju, Vijeća, i Tajništva za gospodarstvo. Treće je mjerilo koordinacija, koja je popraćena postupkom pojednostavljenja. U okviru toga su – podsjeća se u dokumentu – nedavno ujedinjeni neki dikasteriji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: