Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. lipanj 2018.

U VATIKANU ODRŽAN SIMPOZIJ O ENERGIJI

Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja objavio je priopćenje na završetku simpozija koji se održao o temi "Energetska tranzicija i briga za zajednički dom"

Snažan pokretač energetske tranzicije i neprijeporna stvarnost klimatske krize i propadanja okoliša koje pogađa ponajviše najsiromašnije. Suočavanje s tom društveno-ekološkom krizom zahtijeva korjenitu promjenu na svim razinama, i to u osobnom životu, kao i u životu zajednice – istaknuto je u dokumentu Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, objavljenom na završetku simpozija koji se održavao u Vatikanu od 7. do 9. lipnja, pod naslovom „Energetska tranzicija i briga za zajednički dom“. Na simpoziju su sudjelovali upravitelji najvećih poduzeća s područja naftne industrije, proizvodnje prirodnoga plina, kao i iz drugih poduzetničkih aktivnosti povezanih s energijom, te razgovarali o energetskoj tranziciji, o mogućnostima i opasnostima za okoliš i za siromašne.

Sudionici, koje je papa Franjo 9. lipnja primio u audijenciju, složili su se da je potrebna tranzicija prema gospodarstvu s niskom emisijom štetnih plinova, te razmatranje opasnostī, mogućnostī i mogućih putova, uključujući utjecaj cijene ugljena i potrebnu raspodjelu prihoda potrebitima. Posebna je pozornost posvećena potrebnom dugoročnom viđenju, misleći ponajviše na buduće naraštaje i na činjenicu da se ni energetska tranzicija, ni klimatske promjene, ne mogu jednostavno svesti na gospodarske, tehnološke i normativne probleme, nego je potreban moralni glas – istaknuto je u dokumentu Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. svibanj 2019.

    Papa Francesco Regina Coeli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: