Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Sarajevo, 13. lipanj 2018.

OBJAVLJENO DRUGO DOPUNJENO IZDANJE „MOLITVENIKA ZA VOJNIKE“

Za duhovne potrebe, privatne i javne pobožnosti vjernika, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga

Vojni ordinarijat u Bosni i Hercegovini je 2017. godine objavio „Molitvenik za vojnike“, koji je sadržajem i oblikom prilagođen duhovnim potrebama i uvjetima vojnika katolika. Pri njegovoj izradi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić koristio je iskustvo i usluge nekolicine vojnih ordinarijata iz europskih zemalja, koji imaju dulje iskustvo, posebice onoga iz Hrvatske i Austrije.

Budući da je prvo izdanje Molitvenika bio vrlo lijepo prihvaćeno te je cijela naklada vrlo brzo „nestala“, priređeno je i nedavno objavljeno njegovo drugo dopunjeno izdanje, koje će služiti za duhovne potrebe, privatne i javne pobožnosti vjernika, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a vjerojatno će se njime rado poslužiti i drugi vjernici. Ono je, zahvaljujući također prijedlozima vojnika i vojnih kapelana, dopunjeno te je opsežnije negoli prvo izdanje.

Kao što je zabilježeno već uz tiskanje prvog izdanja: ovaj Molitvenik je zamišljen da, svima koji se njime budu služili, bude pomagalo pri obavljanju njihovih osobnih i zajedničkih pobožnosti, pojedinačnih i grupnih dnevnih molitava te sakramentalnih slavlja. Posebice će biti od velike duhovne koristi vojnicima, dok se budu nalazili u službi uspostavljanja ili očuvanja mira u misijama, daleko od obitelji i domovine, često u stvarnoj opasnosti a ponekada bez svećenika u neposrednoj blizini. Naročito u takvim situacijama, s molitvenikom u rukama i molitvom na usnama, najbolje će shvatiti što je Isus mislio kada je rekao: „Mir vam svoj dajem“ (Iv 14, 27). Istovremeno, ovaj molitvenik je i crkvena pjesmarica u kojoj se može naći velik izbor prikladnih pjesama, koje vjernici rado pjevaju na svojim okupljanjima, te neke osnovne misli crkvenog učiteljstva o miru i ratu. On će također biti pomagalo vojnim kapelanima za obavljanje dušobrižništva, posebice liturgijskih slavlja u izvanrednim okolnostima, sprovoda te molitava za pokojne vojnike i različitih obreda blagoslova, prilagođenih okolnostima u kojima žive i djeluju vojnici. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: