Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 13. lipanj 2018.

PAPA: BUDIMO SOL I SVJETLO ZA DRUGE

Propovijed Svetog Oca tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 12. lipnja

Tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 12. lipnja 2018. papa Franjo je u prigodnoj propovijedi istaknuo da kršćansko svjedočanstvo treba biti utemeljeno stavu poniznosti, koji se sastoji u težnji da budemo sol i svjetlo za druge

Kršćansko je svjedočanstvo biti sol i svjetlo za druge – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu. Polazišna točka Papina razmišljanja bio je odlomak iz 5. poglavlja Evanđelja po Mateju, to jest iz Isusova govora na gori, u kojem Gospodin svojim učenicima objašnjava kako su oni sol zemlje i svjetlost svijeta.

Papa je u propovijedi kazao da je svrha kršćanskog svjedočanstva izgrađivati druge, a ne da ono služi za samopromociju. Napomenuo je da su kršćani pozvani biti sol i svjetlo za druge, a da si pritom ne pripisuju zasluge. To je jednostavno, stalno svjedočenje Isusa Krista, svakodnevna svetost, na koju je kršćanin pozvan.

Kršćansko svjedočanstvo – nastavio je papa Franjo – može značiti položiti vlastiti život kao što je Isus učinio, odnosno mučeništvo. Međutim, postoji i drugi put, a taj je svjedočiti Krista našim svakodnevnim djelima, od trenutka kad se probudimo pa sve do trenutka kad idemo na spavanje. To se čini kao malena stvar, no po malenim se stvarima ostvaruju čuda i divote – istaknuo je Sveti Otac.

Napomenuo je da kršćansko svjedočanstvo treba biti utemeljeno na stavu poniznosti, koji se sastoji u težnji da budemo sol i svjetlo.

Sol za druge; svjetlo za druge, jer sol ne daje okus sama sebi, nego je uvijek u službi. Svjetlo ne prosvjetljuje samo sebe, nego je uvijek u službi. Biti sol za druge. Mala količina soli koja jelo čini ukusnim. Supermarketi tako prodaju sol u malim količinama, a ne u tonama. I sol ne hvali samu sebe jer ne služi sama sebi. Postoji kako bi služila drugima, čuvajući stvari i dajući im okus. To je jednostavno svjedočanstvo – kazao je Papa.

Sveti je Otac rekao da svakodnevno kršćansko svjedočanstvo znači biti svjetlo za druge, pomagati im u njihovim najtežim i najmračnijim životnim trenucima.

Gospodin nam kaže: „Ti si sol; ti si svjetlo“. No to je potrebno činiti na takav način kako bi drugi vidjeli i slavili Boga. Tebi se neće pripisati nikakva zasluga. Kad jedemo, onda ne hvalimo sol. Ne, kažemo da je tjestenina dobra ili da je meso dobro. Kad se po noći vraćamo kući, onda ne kažemo da je svjetlo dobro. Ignoriramo svjetlo, no mi živimo s tim svjetlom koje prosvjetljava – napomenuo je papa Franjo dodajući da ta dimenzija nas kršćane potiče da budemo anonimni svjedoci u životu.

Mi nismo protagonisti svojih zasluga – kazao je Sveti Otac upozoravajući da ne postupamo poput farizeja koji zahvaljuje Gospodinu misleći da je svet. Za sve nas bi na kraju dana lijepa molitva mogla biti pitati se: „Jesam li danas bio sol i svjetlo?“ To je svakodnevna svetost – rekao je Papa i zaključio – Neka nam Gospodin pomogne shvatiti to. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. svibanj 2019.

    Papa Francesco Regina Coeli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: