Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 13. lipanj 2018.

PAPA: JAO ONIMA KOJI U DJECI GUŠE RADOSNI POLET NADE

U prigodi Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada Sveti OTac svojim pratiteljima na Twitteru poručio kako se djeci treba omogućiti da se igraju, uče i rastu u ozračju sklada

Djeci se treba omogućiti da se igraju, uče i rastu u ozračju sklada. Jao onome koji u njima guši radosni polet nade! – istaknuo je papa Franjo, 12. lipnja 2018. u svojoj tweet-poruci povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada.

A kao što je Sveti Otac upozorio 11. lipnja 2014. godine za vrijeme opće audijencije srijedom, više desetaka milijuna djece prisiljeno je raditi u ponižavajućim uvjetima, izloženi oblicima ropstava i izrabljivanja, kao i zloupotrebama, zlostavljanjima i diskriminacijama. Tom je prilikom izrazio nadu da će međunarodna zajednica proširiti socijalnu zaštitu maloljetnika kako bi se iskorijenilo tu pošast. „Obnovimo svi, a osobito obitelji, svoju predanost da se svakom dječaku i djevojčici zajamči očuvanje njihova dostojanstva i mogućnost zdravog rasta. Radosno djetinjstvo omogućuje djeci gledati s povjerenjem na život i budućnost“, kazao je među ostalim Papa.

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježava se s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece. Međunarodna organizacija rada 2002. godine donijela je odluku da se 12. lipnja obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Prema podacima iz 2017. godine koje je objavila spomenuta organizacija, oko 218 milijuna djece u dobi od 5 do 17 godina radi. Među njima je 152 milijuna djece koja su žrtve dječjeg rada, s tim da skoro polovica njih, točnije 73 milijuna, radi u opasnim uvjetima. Apsolutno gledajući, oko 50 posto djece radnika nalazi se u Africi, njih 72 milijuna, a u Aziji i Pacifiku 62 milijuna.

Ove se godine ističe globalna potreba poboljšanja sigurnosti i zdravlja mladih radnika na radnom mjestu i zaustavljanja rada djece. Kampanjom se želi naglasiti važnost da se iz svih oblika dječjeg rada, uključujući i rad u opasnim uvjetima, ukloni djecu koja su mlađa od minimalne dobi za rad. Također se želi istaknuti koliko je važno osigurati da djeca uživaju u kvalitetnom obrazovanju i pohađaju školu barem dok ne završe obavezno obrazovanje i dosegnu zakonski minimalnu dob za rad. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. svibanj 2019.

    Papa udienza alla Società delle Missioni Africane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: