Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 24

Katolički tjednik br. 24

Sarajevo, 12. lipanj 2018.

Katolički tjednik

Vlast

Promatrajući svijet oko sebe i noseći povijesno naslijeđe u sebi, čovjek se barem nekada u životu zapita: tko zapravo vlada ovom zemljom. Prošlost nerijetko govori o apsurdnim događajima koji su pogodno tlo za rađanje teorija zavjere. No, bez obzira na nesklonost takvim objašnjenjima koja su u načelu banaliziranje stanja i pojednostavljivanje stvarnosti, ipak je odviše pokazatelja da su čovječja egzistencija i njegov životni usud u globalnom kontekstu, vrijedni kao i postojanje vinske mušice za proizvodnju robota. Hrvatski klasik Miroslav Krleža je to u svojoj Ledi izrazio riječima: „O, lijepe moje slatke lutke! Svi smo mi igračke u bazaru civilizacije! Svirači, dame, noćni desperateri, paralitici, svi se mi mičemo u izlogu civilizacije po pravilu. Navinuli su nas, igraju se nama, a onda nas bacaju u smeće!“ Istini za volju, sve ovo na poseban način doživljavaju ljudi u tzv. „trećem svijetu“. A, slično iskustvo ima i Bosna i Hercegovina koja je „oduvijek bila onakva kakvom su je drugi htjeli“. O tomu govori i gorka povijest iz 1990-ih, svjedočeći da je rat zaustavljen onoga trenutka kada su to svjetske sile htjele (a moglo se puno ranije). Stoga, nije pretenciozno niti bespredmetno kazati da te „vlasti“ i „sile“ i danas upravljaju vidljivim svijetom.

Svjetski vlastodršci su zapravo „bogovi s Olimpa“ koji imaju ljudsko obličje i ljudske odlike, ali su njihove osobine, prohtjevi i načini vladanja nepojmljivo „veći“ nego je to kod „obične“ vlasti. Sve ono što odlikuje bilo koje vladare to se u globalno-vladajućim okvirima višestruko umnaža. Ako su spletkarenja, korupcija, mito, podvale i raznorazna mešetarenja prisutni u pojavnim dimenzijama upravljanja pojedinim državama i područjima, onda su kudikamo utkani u svijet planetarnih lidera. Štoviše, možemo ustvrditi da su dovedeni do savršenstva nemajući adekvatnu usporedbu u iskustvu bilo kojega „smrtnika“ nego ih se može naslutiti promatrajući apsurdne stvarnosti i razaznajući analogije iz povijesti.

Na tom je tragu, nedvojbeno, i „tajanstvena“ Skupina Bilderberg koja se po 66. put sastala, ove godine u talijanskom Torinu od 7. do 10. lipnja. Riječ je o – kako su mediji okarakterizirali – svjetskoj „vladi iz sjene“ koja okuplja između 120 i 150 utjecajnih osoba Europe i Sjeverne Amerike iz svijeta: politike, gospodarstva, bankarstva, industrije, novinarstva i akademske zajednice. Inicijator ovakvoga okupljanja, koje je prvi put održano 1954. u Hotelu Bilderberg u Oosterbeeku (Nizozemska), bio je nizozemski princ Bernhard od Lippe-Biesterfelda,a uz njega:poljski političar Jozef Retinger, nekadašnji belgijski premijer Paul van Zeeland te šef tvrtke Unilever Paul Rijkens. I sve ovo ne bi bilo toliko intrigantno da se ne odvija prema takozvanim „pravilima kuće Chatham”, tipičnima za off-the-record sastanke pri čemu je svatko slobodan koristiti informacije iz rasprave, ali mu nije dopušteno otkriti sugovornike ni tko je dao bilo kakav komentar. 


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: