Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Predstavljamo

Pale, 12. lipanj 2018.

Pale: Duhovno-rekreativni izlet

Na spomendan Bezgrešnog Srca Marijina u subotu, 9. lipnja 2018. Katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu organizirala je duhovno-rekreativni izlet.

Dok su dani devetodnevne duhovne obnove župe iza nas, unatoč kiši koja je cijelu noć uoči izleta padala i dan nije bio obećavajući u lijepom vremenu, oko 60-tak izletnika (djeca i roditelji djece koja pohađaju župni vjeronauk od predškolskog uzrasta do završetka osnovne škole, članovi župnih vijeća, župnih zborova, drugi župljani te župljani nekih sarajevskih župa) odvažilo se i u zajedništvu provelo divan dan uživajući u druženju, radosti i prirodi, a iznad svega u molitvenoj zahvalnosti Bogu za mnoga primljena dobra kroz pripravu i proslavu patrona župe. Dan je potvrdio izreku Johna Ruskina koji je rekao „Sunce je ukusno, kiša je osvježavajuća, vjetar nas osnažava, snijeg ushićuje; stvarno, ne postoji loše vrijeme, nego samo različite forme dobrog vremena“.

Cjelodnevni susret je bio u Župi Sv. Josipa Radnika na Palama, u prelijepom ambijentu župnog dvorišta te župnoj crkvi izgrađenoj u planinskom stilu, isključivo od drveta. Organizator susreta bio je vlč. Marko Majstorović, katedralni župnik, u suradnji sa s. Ljubicom te aktivnim sudjelovanjem i pomoći vlč. Jakova Kajinića, s. Petronile, s. Jelene, s. Antonije, s. Mande, s. Rahele, bogoslova Tome te članova banda Veritas. Za roštiljem se pekao i topio gospodin Davor kako bi svi sudionici mogli uživati i častiti se specijalitetima roštilja. 

Na početku susreta, koji je započeo u 10 sati u crkvi, vlč. Marko je pozdravio i izrazio dobrodošlicu svima i zaželio da doista ovo bude dan odmora i duše i tijela. Nakon pozdrava uslijedio je nagovor vlč. Jakov Kajinić, duhovnika Vrhbosanske bogoslovije, koji je temeljio na Marijinim življenim krepostima prateći svoga Sina od navještaja Njegova rođenja do njegove smrti i uskrsnuća te iščekivanja ponovnog sjedinjenja s Njim u vječnosti: krepost vjere u navještenju; radost i služenje u pohodu Elizabeti; pouzdanje u Boga i potpunog predanja u Isusovu rođenju; spremnost podnošenja patnje koju proriče Šimun Bogonosac kod prikazanja u Hramu; poslušnost bijegom u Egipat; vjere u Božju providnost u Egiptu; siromaštva i skrovitosti u Nazaretu; ustrajnosti tražeći 12-godišnjeg Isusa; suosjećajnosti za Isusa, kao i za nas ljude kojima postaje Majka po milosti pod Isusovih križem; poniznosti u Isusovu uskrsnuću; punu čežnje doći svome Sinu Isusu i sjediniti se s Njim u vječnosti iza Isusova uzašašća.  

U 11.00 sati uslijedilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi koje je predslavio vlč. Marko u koncelebraciji vlč. Jakova. Liturgijsko pjevanje i sviranje animirao je župni band Veritas. Potom je uslijedio zajednički objed te druženje u razgovoru, kroz pjesmu, razne sportske igre... .

Spretnost u odbojci istim snagama (rezultat je bio 1:1) pokazali su timovi okupljeni s jedne strane oko župnika, a s druge strane okupljeni oko redovnica. 

Svi zajedno, uz opušteno druženje, međusobno upoznavanje, predivan krajolik i zajedničke igre stvorili smo idiličnu harmoniju koju nismo htjeli prekinuti. No obveze su diktirale drugačije. Stoga smo susret završili u zahvalnom euharistijskom klanjanju nakon čega smo se uputili svojim domovima sretni, obogaćeni i osvježeni za lijepe trenutke provedene u prirodi, jedni s drugima i s Bogom. Ovaj oblik suradnje bio je prigoda da se župljni - djeca, mladi i odrasli – međusobno više povežu.

„Odmaranje nije nepokretnost. Ležati ponekad na travi ispod drveća na ljetnom danu, slušajući žubor vode ili gledajući kako oblaci plove nebom, se ni u kom slučaju ne može smatrati gubljenjem vremena“, rekao je John Lubbock. Današnji dan upravo je spašen od izgubljenosti i rutine svakodnevice.

Kako nam je bilo? Slike kazuju tisuću riječi!


Tekst i foto: s. Ljubica Stjepanović

foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: