Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Iz katoličkog tiska

Radosna vijest br. 511

Radosna vijest br. 511

Sarajevo, 7. lipanj 2018.

Radosna vijest

Služenjem do gledanja Boga

„Slava je Božja živi čovjek, dok je smisao čovjekova života u gledanju Boga“, rekao je sv. Irenej u burnu vremenu prvih stoljeća Crkve, kad su ju nagrizala brojna krivovjerja. U samo jednoj rečenici sv. Irenej izrekao je smisao čovjekova postojanja. Počastio je čovjeka slavom Božjom, uzdigao njegovo dostojanstvo, ali ga time i obvezao, pokazavši mu put kojim mu je ići i cilj na koji treba stići.

U svako biće Bog je posijao plod svoje dobrote. Božja ljubav ne poznaje granice, osim granice koju joj sam čovjek postavi. Bog se želi proslaviti u svakom čovjeku, želi da posijani plod njegove ljubavi donese višestruke plodove. Božja je milost neupitna, ali je upitna naša spremnost da tu milost prepoznamo i s njom surađujemo. Mnogi se muče kako prepoznati milost Božju jer ju žele dokučiti i osjetiti bez Isusa Krista. Najveća je slava i ljubav Božja upravo u Isusu Kristu, a on nam je to pokazao svojim vlastitim životom. Slijediti Isusa jest put slave i proslave čovjekove. Oprao je noge apostolima i podnio mučeničku smrt na križu da bi nam pokazao da nema ljubavi bez služenja i darivanja. Zbog toga je energično odbio đavolsku ponudu na brdu kušnje: da mu svi služe i da bude slavan. Izabrao je služiti, a ne da bude služen, da bi nam pokazao temeljno načelo: ljubavi nema bez služenja. Mjeru služenja postavio je sam Isus, a njegova ljubav nema mjere ni granice. Ona se očituje u sebedarju, u trpljenju i na križu. Isusova ljubav uvijek upućuje na drugoga, posebno na onoga od koga su svi digli ruke.

Napast je današnjeg čovjeka ljubiti Boga izravno, bez bližnjega. Jer bližnji je današnjemu čovjeku samo smetnja koja priječi i usporava ljubav prema Bogu. Bližnji stoji na putu da naša ljubav prema Bogu bude čista i savršena. Time zapravo savršeno pokazujemo da Isusa nismo razumjeli. Kaže sv. Ivan u svojoj prvoj poslanici 4, 20: „Rekne li tko: 'Ljubim Boga', a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti.“ Ljubiti brata kojega vidimo znači pomoći mu da iz sebe izvuče maksimum, da se razvija i postane bolji nego što jest, da postane ono što može i što treba postati. Drugomu treba pomoći da se napuni ljubavlju koja će se „prelijevati“ da bi se darovala i podijelila s drugima. Ljubav je krug u kojem svi imaju jer svi daju. Ona je put na kojem se Bog proslavlja u nama, put na kojem je živi čovjek slava Božja. Ljubav se proslavlja u nesebičnu služenju, tada najglasnije govori. Ljubav sv. Majke Terezije osvajala je za Boga jer je u središtu te ljubavi, kao i kod Isusove ljubavi, bio potrebiti čovjek, onaj bespomoćni čovjek od kojeg su svi okrenuli glavu, a on jedini molećivo izmjenjuje pogled čas prema bližnjemu, čas prema nebu. Takvih, nažalost, imamo puno i u svojoj sredini te diljem svijeta, a posebno u misijskim zemljama. Oni su savjest i trajna briga svih nas. Onog trenutka kada to prestanu biti, naše je srce prestalo vjernički kucati. Prešlo je na aparate i udaljilo od gledanja Boga.

Bogu smo zahvalni za naše misionare, koji čine toliko dobra, koji su danonoćno milosrdni Samaritanci. Toliko je onih koji na svakom koraku očekuju njihovu pomoć. Može li išta više boljeti od osjećaja bespomoćnosti? Svojim molitvama i djelima umanjimo taj bolni osjećaj kod naših misionara. Svojom duhovnom blizinom i pomoći možemo pridonijeti da se Bog proslavlja po našim misionarima. Na taj način Bog se proslavlja i u nama, a svi zajedno ispunjavamo smisao našeg života, koji je „u gledanju Boga“, kako nam reče sv. Irenej. Završavam molitvom: „Svemogući i milosrdni Bože, učini da se Duh Sveti nastani u nama i preobliči nas u hram svoje slave!“


Piše: mons. Luka Tunjić

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: