Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. ožujak 2019.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 23

Katolički tjednik br. 23

Sarajevo, 6. lipanj 2018.

Katolički tjednik

Mladi, sport i Crkva

Godina 2018., kako je spomenuto već u siječnju, po svemu sudeći mogla bi se nazvati Godinom mladih. Njihov glas će se na osobit način moći čuti u Crkvi tijekom 15. redovne opće biskupske sinode u listopadu kada će se razmišljati na temu: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja; u istom će mjesecu u Bosni i Hercegovini biti održani opći izbori na kojima će i mladi moći izraziti svoje stavove; a u međuvremenu od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. u Rusiji će biti održano Svjetsko prvenstvo u nogometu koje na različite načine prezentira mlade naraštaje. Kroz ova tri događaja možemo prepoznati da su zastupljena tri „stožerna“ segmenta ljudskoga života: vjera, društveni angažman i razonoda. Od svega toga, razvidno je da će se mladi najlakše poistovjetiti s ovim trećim. Štoviše, možemo konstatirati da je sport (u najširem smislu shvaćeno) preuzeo mjesto religije i politike te je područje koje najlakše motivira mlada čovjeka. Odatle je nedvosmisleno da ga se mora shvaćati ozbiljno te na poseban način upozoravati one koji su u procesu odrastanja i formiranja osobnoga karaktera i identiteta na moguće opasnosti, ali i vrijednosti istoga.

A to da je sport preuzeo važnost koju je nekoć imala religija može se, između ostaloga, iščitati u činjenici da ljudima ništa nije mrsko ni teško učiniti da bi, recimo, gledali neku utakmicu. Uopće nije problem biti na kiši, suncu, vjetru ili ustati u ranu zoru kako bi pratili svoje „sportske ljubimce“. I to nije riječ o „zaluđenim pojedincima“ nego o cjelokupnim masama koje inače neće moći u tako mnogoljudnom i šarolikom obliku okupiti ništa drugo na svijetu. Iz toga se prepoznaje kako su najpopularniji ljudi upravo sportaši. Oni su u mogućnosti utjecati i na političke procese. Tako jer, primjerice, kako prenose mediji, egipatski nogometaš Mohamed Salah, koji nastupa za Liverpool, na Predsjedničkim izborima u Egiptu, održanima krajem ožujka 2018. – premda se nije natjecao – dobio oko milijun glasova (koji su, dakako, bili nevažeći). Osim toga, poznati su slučajevi sportaša koji su zbilja veoma brzo ostvarili i visoke političke pozicije, kao što su: boksački prvak Vitalij Kličko koji je sada gradonačelnik Kijeva ili legendarni nogometaš Milana George Weah koji od 22. siječnja 2018. obnaša dužnost predsjednika Liberije. 

Katolička Crkva – iako nije oduvijek bilo tako – prepoznaje važnost i ulogu sporta u ljudskom življenju. Najnoviji dokument Dikasterija za laike, obitelj i život koji je svjetlo dana ugledao 1. lipnja 2018., a govori o „kršćanskoj perspektivi sporta i osobe“, pod nazivom Dati najbolje od sebe, dolazi u pravo vrijeme. Osim mnogih pozitivnih elemenata koje u kontekstu sporta navodi, spominje i četiri izazova koji kao da su pisani baš za naše podneblje i baš uoči velikih sportskih događaja. Nakon što ukazuje na poniženje tijela, doping i korupciju, upozorava na fenomen gledateljstva koji može donijeti nemile plodove: „U nekim slučajevima gledatelji preziru protivničke igrače i navijače ili suce. Ovo se ponašanje može izroditi u nasilje: bilo verbalno (uzvikivanjem poruka mržnje) bilo fizičko... Pretjerano poistovjećivanje sa sportašem ili momčadi, može također pogoršati već postojeće napetosti između različitih kulturoloških, nacionalnih ili religijskih grupa. Ponekad navijač može upotrijebiti sportski događaj za širenje rasizma ili ekstremističkih ideologija“ (br. 4.3).


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. ožujak 2019.

    Papa Francesco: saluto a conclusione degli Esercizi spirituali

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: