Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Nova izdanja

Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta

Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta

25. svibanj 2018.
Dr. sc. Zorica Maros

Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta

Nakladnik: KBF Sarajevo i Glas Koncila

Objavljena knjiga o nasilju i oprostu

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u suizdavaštvu s Glasom Koncila – Zagreb, objavio je sredinom svibnja 2018. godine knjigu profesorice moralne teologije na KBF-u, Zorice Maros. Knjiga nosi naslov: Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta. Osim širega uvoda u kojem obrazlaže motive za izbor ove teme, kao i metodološki pristup odabranoj materiji, te osim zaključnog sažetka, knjiga je podijeljena na četiri poglavlja: 1. Nasilje u etničkim sukobima, 2. Antropologija nasilja, 3. Etika otpora i 4. Etika oprosta kao otpor učinjenom zlu.

Kroz čitavu knjigu, izravno ili neizravno, konzultirajući relevantnu recentnu literaturu o spomenutim problemima, autorica nastoji odgovoriti na nekoliko pitanja: Koji su razlozi da se posve običan čovjek u trenu preobražava u monstruma nasilja? Koji povijesni razlozi, ideologije i društveni čimbenici leže u pozadini zastrašujućih nasilnih međuetničkih sukoba u Bosni i Hercegovini i u državama bivše Jugoslavije? Je li čovjek prirodno agresivan i nasilan ili ga društvo i okolnosti čine takvim? Kako kontrolirati i kako se oprijeti uvijek mogućem osobnom nasilju i zavodljivom kolektivnom nasilju koje se nudi kao posve pravedno i normalno rješenje konflikta? Kako oprostiti da oprost ne bude ideološka fraza i novo ponižavanje žrtava nego stvaralački pothvat novoga života i za žrtve i za počinitelje?

Kako su to recenzenti knjige naglasili, knjiga predstavlja izazovan i zahtjevan pothvat interdisciplinarnog znanstvenog istraživanja onih stvarnosti koje čovjeka potiču da čini zlo. Kao takva knjiga je najcjelovitija studija, na našem prostoru, o ljudskom pojedinačnom i kolektivnom (etničkom) nasilju te monografska sinteza teških problema našega vremena i prostora.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: