Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2018.

Vijesti

Managua, 24. svibanj 2018.

PRIJETNJE SMRĆU NIKARAGVANSKOM BISKUPU ZAUZETOM ZA NACIONALNI DIJALOG

Biskupi smatraju da iza napada stoji vlast koja djeluje preko preko novinara i državnih medija, te putem lažnih i prikrivenih korisnika društvenih mreža

Osjećamo hitnu potrebu izvijestiti naš narod o kampanji kojom se želi ocrniti biskupe i svećenike, te o prijetnjama smrću koje nam se upućuju, a posebno našem dobrom bratu mons. Silviju Báezu Ortegi, pomoćnom biskupu Manague – objavila je Nikaragvanska biskupska konferencija u priopćenju poslanom agenciji Fides.

Po mišljenju nikaragvanskih biskupa, djelo je to vlasti, orkestrirane preko novinara i državnih medija, te putem lažnih i prikrivenih korisnika društvenih mreža.

Ti se napadi događaju dok se održavaju razgovori o „Nacionalnom dijalogu“ – u kojima sudjeluje biskup Báez Ortega – a koje je Crkva sazvala pokušavajući posredovati između Vlade i društvenih čimbenika, i to nakon gotovo mjesec dana prosvjedā u kojima je poginulo najmanje 76 osoba, a ranjeno ih je više od 800. Podsjećamo agresore da smo mi samo jedno tijelo; ako se napadne neki biskup ili svećenik, napada se Crkva. Nećemo prestati pratiti, u ovom odlučujućem trenutku, nikaragvanski narod koji je ispod bijele i plave boje naše zastave izišao na ulice kako bi tražio svoja legitimna prava – napisali su biskupi.

U ovom trenutku, jednom od najkritičnijih u povijesti te srednjoameričke zemlje, biskupi osuđuju grubu represiju Vlade koja želi izbjeći svoju odgovornost glavnoga sudionika u napadima. U obavljanju proročke službe koja prijavljuje i objavljuje, te kao posrednici i svjedoci nacionalnoga dijaloga, pozvani smo predložiti i promicati sve moguće putove za demokratizaciju zemlje; stoga je naša sveta dužnost izgovoriti Istinsku Riječ koja će nas osloboditi – napisali su nikaragvanski biskupi. Mons. Báez Ortega je pak putem Twittera istaknuo: „Oni koji me vrijeđaju i kleveću, i koji čak žele moju smrt, neka znaju da se ne bojim i da me neće pokoriti ni prisiliti na šutnju. Moja vjernost Isusu Kristu i moja ljubav prema nikaragvanskom narodu čvršći su nego ikada“. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. svibanj 2018.

    PAPA FRANCESCO - UDIENZA GENERALE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: