Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. svibanj 2019.

Vijesti

Foto arhiv

Foto arhiv

Lurd, 21. svibanj 2018.

MISA U CRKVI SVETE BERNARDICE I MARIJANSKA PROCESIJA

U sklopu 26. hodočašća Hrvatske vojske i policije u Lurd

U sklopu 26. hodočašća Hrvatske vojske i policije u subotu, 19. svibnja u jutarnjim satima u crkvi Svete Bernardice u Lurdu održano je svečano Euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misno slavlje predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan, a koncelebrirali su vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, generalni vikari Vojnih ordinarijata u RH i BiH don Marko Medo i mons. Željko Čuturić te četrdesetak vojnih i policijskih kapelana iz Hrvatske i BiH.

Kao i prethodnih dana, Misi je nazočilo visoko hrvatsko izaslanatvo: glavni ravnatelj policije Nikola Milina, veleposlanik RH u Francuskoj Filip Vučak, glavna tajnica u MUP-u Sanda Šimić-Petrinjak, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, zapovjednik hodočašća i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika hodočašća i pomoćnik načelnika Upravne policije Ivan Merćep, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, župan Međimurske županije Matija Posavec, hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj brigadir Ivo Martinić. Misi su nazočili i hrvatski član Predsjedništva BIH Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

U središtu propovijedi biskupa Bogdana bilo je očinstvo. Tema je to koja se nastavlja na prošlogodišnje razmatranje u bazilici Pija X. kada se promišljalo o obitelji i majčinstvu. Biskup je istaknuo važnost očinske figure koja otkriva veličajnost obiteljskih odnosa. Opisao je tri razdoblja odnosa prema očinskoj figuri. U prvom razdoblju dijete promatra oca kao stup, diveći mu se i nastojeći biti poput njega. U adolescenciji, razdoblju u kojem dijete doživljava fizičko i duhovno sazrijevanje, mladić se uspoređuje s ocem, suprotstavlja mu se i odbija biti kao on. U trećoj fazi, u razdoblju zrelosti, očev sin postaje roditelj, otac. Biskup Bogdan upozorio je da današnje društvo, u kojem blijedi očinska figura, nalikuje drugom razdoblju. Podsjetio je na misli pape Franje koji poručuje da je današnji svijet izgubio osjećaj očinstva te kako se doima da je današnje društvo bez očeva. Činjenica da očevi, uslijed svakodnevnih obveza, zaboravljaju obitelj i svoju djecu predstavlja veliki problem i ostavlja rane koje vrlo teško zacjeljuju. Sve očeve biskup Bogdan je ohrabrio i poručio da nalaze uzor u očinstvu sv. Josipa. Misno slavlje pjevanjem su animirale klapa HRM "Sv. Juraj" i policijska klapa "Sv. Mihovil".

U večernjim satima održana je marijanska procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama. Procesiji – Slavlju Svjetla nazočile su vojske svijeta i hodočasnici zemalja sudionica 60. međunarodnog vojnog hodočašća. Procesija je započela molitvom i blagoslovom koje je ispred Spilje ukazanja predvodio francuski vojni biskup Antoine de Romanet.

Procesija hodočasnika s upaljenim svijećama, moleći krunicu na više jezika te predvođena velikim križem uputila se, potom, prema prostoru ispred Bazilike Svete Krunice. Na kraju procesije nalazio se Marijin lik kojeg su nosili pripadnici francuske žandarmerije. Završnu molitvu održao je francuski vojni biskup, dok su vjernici ostali u kontemplaciji. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. svibanj 2019.

    Papa Francesco Regina Coeli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: