Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 21. svibanj 2018.

SVETKOVINA DUHOVA NA MARIJINU DVORU U SARAJEVU

Svetu misu predvodio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, koji je podijelio sakrament svete potvrde za deset krizmanika

U nedjelju, 20. svibnja 2018. u župi svetog Josipa na Marijinu Dvoru u Sarajevu svečano je proslavljena svetkovina Duhova. Sveto Euharistijsko slavlje u prepunoj župnoj crkvi predvodio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, koji je podijelio sakrament svete potvrde za deset krizmanika župe Marijin Dvor i za jednog krizmanika župe Tarčin.

Na početku Svete mise župnik vlč. mr. sc. Oliver Jurišić pozdravio je nadbiskupa Pezzuta, i zahvalio mu na odzivu da pohodi župu svetog Josipa u Sarajevu i podijeli krizmu. Riječi pozdrava ispred svih krizmanika uputio je Josip Stapić, a buket cvijeća nadbiskupu Pezzutu uručila je malena Mihaela Šunjić.

U svojoj prigodnoj homiliji nadbiskup Pezzuto je mladim krizmanicima približio značenje svete potvrde, objasnivši kako nakon krštenja dok su bili mali i nesvjesni sakramenta, sada pristupaju svjesno i dobrovoljno primiti pečat Duha Svetoga, kao zreli kršćani. Zamolio ih je u žargonu “tutto finito” da nakon krizme ne misle kako su završili s Crkvom, ne zaborave svoj udio u živoj Crkvi, te redovito dolaze na nedjeljne Mise. Dotičući aktualni trenutak, nadbiskup Pezzuto je pozvao krizmanike i sve mlade da sutra ne zaborave odakle su potekli i ne odlaze iz svoje zemlje. Roditeljima, kumovima i svima starijima poručio je da nikakva politika i ekonomija ne može pomjeriti čovjeka s njegovog ognjišta, ako se prepusti vođenju Božijega Duha, kojeg danas zazivamo da siđe na ove krizmanike i sve nas.

Nakon podijeljene svete potvrde nastavljeno je Misno slavlje, koje je svojom pjesmom uzveličao zbor mladih sa župe, pod ravnanjem mladog voditelja zbora Ivana Majića. Koncelebrirali su župnik Jurišić i bivši župnik Luka Brković.

Na kraju Svete mise, župnik Jurišić je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi Duhova. Posebne riječi zahvalnosti upućene su sestri Emanueli Škarica, koja je vodila krizmanike u pripravi za svetu potvrdu.

Nakon Misnog slavlja, uslijedilo je zajedničko fotografiranje i svečani ručak u župnom stanu. (kta/l.v.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: