Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Manila, 17. svibanj 2018.

NA FILIPINIMA PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA S PROCESIJOM

Pod nazivom "Fiesta ni Ivan 2018" proslava se prvi puta održala u novootvorenom Centru i relikvarijumu blaženog Ivana u gradu Marikini blizu Manile

Zajednica blaženoga Ivana Merza na Filipinima proslavila je blagdan bl. Ivana 10. svibnja 2018.

Pod filipinskim nazivom "Fiesta ni Ivan 2018", proslava se prvi puta održala u novootvorenom Centru i relikvarijumu blaženog Ivana u gradu Marikini blizu Manile. Osim toga prvi puta organizirana je i svečana procesija po okolnim ulicama u kojoj su se nosile relikvije bl. Ivana, njegova zastava i njegov veliki kip, a sve je bilo praćeno limenom glazbom.

Proslava blagdana bl. Ivana započela je 1. svibnja s početkom devetnice. Toga prvoga dana devetnice misu je predvodio vlč. Ronald Torres, generalni vikar biskupije Sacramento iz Kalifornije, SAD. U propovijedi vlč. Torres naglasio je važnost blaženog Ivana i njegova novog relikvarija u tome gradu. Nakon mise uslijedila je iscjeliteljska molitva i pomazanje posvećenim uljem koje je blagoslovljeno u čast blaženog Ivana. Devetnica se sljedećih dana nastavila u svakoj obitelji, uredu i zajednici vjernika.

Nakon završene devetnice, svi su se ponovno okupili 10. svibnja na svečanosti blaženog Ivana Merza. Slavile su se dvije mise: jedna u Centru blaženoga Ivana i jedna u župnoj crkvi koja se nalazi u blizini Centra. Misu u Centru bl. Ivana predvodio je vlč. Alfredo Meneses, Jr., župnik župe sv. Marije Magdalene u Pililla-i, Rizal. Vlč. Meneses je dobar prijatelj zajednice blaženoga Ivana. Centar je bio ispunjen štovateljima bl. Ivana, a za vrijeme mise predstavljeni su i blagoslovljeni novi članovi zajednice (volonteri u različitim apostolatima). Vlč. Meneses izrazio je zahvalnost za pomoć zajednice blaženog Ivana njegovoj župi na čijem se teritoriju nalazi Centar bl. Ivana.

Navečer su vjernici išli u župnu crkvu Gospe od žalosti kojoj pripadaju Centar i relikvarijum. Misu je predvodio vlč. Rey Hector Paglinawan, svećenik zadužen za mlade biskupije Cubao. Koncelebrirala su trojica svećenika: pasionisti o. Jeffty Mendez i o. Giovanni Oncog te barnabit o. Joselito Ortega. Misi su nazočile i različite vjerske zajednice i župljani. Tijekom svoje propovijedi vlč. Paglinawan je istaknuo pobožnost blaženoga Ivana Blaženoj Djevici Mariji, osobito njegovo iskustvo u Lurdu. Također je naglasio kako se svetost blaženog Ivana očitovala kroz izdržljivost u trpljenju za Isusa i Crkvu. Nakon mise svi su bili počašćeni jednostavnom večerom koju je pripremila zajednica blaženoga Ivana Merza.

Proslava blagdana bl. Ivana završena je u subotu 12. svibnja. Bila je predviđena toga dana najprije popodnevna procesija. Međutim olujno nevrijeme s obilnom kišom rano popodne zahvatilo je grad Marikinu. Vicepostulator je bio veoma zabrinut, međutim ustrajao je u žarkoj molitvi bl. Ivanu da se vrijeme smiri i da se može održati procesija. I stvarno nevrijeme se smirilo, kiša je prestala, ulice su se brzo osušile tako da se procesija mogla održati. Vicepostulator smatra to pravim čudom bl. Ivana, i do sada najvećim uslišanjem u njegovu desetgodišnjem radu za bl. Ivana.

Procesija je bila organizirana u filipinskom duhu uz sudjelovanje ansambla Music Foundation iz Angonoe, Rizala. Bila je nošena relikvija bl. Ivana i njegov kip. Sve je završilo zahvalom i misom za ozdravljenje koju je predvodio vlč. Ranie Orsolino, animator nove udruge klerika "Institut Svete Obitelji". U propovijedi vlč. Orsolino podsjetio je sve da ostanu u Istini, koja je Isus, poput blaženoga Ivana koji je sam živio u Istini i nju propovijedao. Nakon mise održana je iscjeliteljska molitva i pomazanje uljem blaženoga Ivana.

Gradske vlasti Marikine pridonijele su također svojom pomoći da je "Fiesta ni Ivan" bila još svečanija. Zahvaljujući posredovanju bivšeg zamjenika gradonačelnika, a sada i gradskog javnog službenika dr. Mariona Andresa, oslikana su vrata Centra blaženog Ivana i u blizini vrata postavljena su ulična svjetla.

Na kraju je vicepostulator Dave Dela Cruz naglasio da su sljedeću godinu 2019. filipinski biskupi proglasili Godinom mladih na Filipinima. Zajednica blaženoga Ivana Merza priprema se u toj godini obići sve biskupije s relikvijama bl. Ivana i programom za njegovo upoznavanje. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. svibanj 2020.

    Omelia, Messa a Santa Marta, 15 Maggio 2020, Papa Francesco

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: