Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Vijesti

Zagreb, 17. svibanj 2018.

DRUGI DIO REDOVITOG PROVINCIJSKOG KAPITULA HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA

Održan je od 14. do 16. svibnja

Drugi dio Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca započeo je 14. svibnja 2018. Sudionici su se najprije okupili oko euharistijskoga stola u slavlju koje je predvodio tajnik Provincije fra Ljudevit Maračić. Uslijedio je radni dio i rad u skupinama u kojemu se razgovaralo o budućnosti Provincije te prisutnostima; istoga dana prihvaćen je i Četverogodišnji plan i program od 2018. do 2022. godine sa svojim točkama: „Božje prvenstvo i franjevački identitet", „Promicanje zvanja", „Formacija – početna i trajna", „Bratski život" te „Apostolat". U večernjim satima predstavljena je knjiga „Nadbiskup Stepinac i franjevci konventualci" u izdanju Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, o kojoj su govorili fra Ljudevit A. Maračić i Ivan Armanda, autor knjige.

U utorak, 15. svibnja raspravljalo se o mjestima dvostruke prisutnosti te suspenziji samostana Bezgrešnoga Srca Marijina u Vinkovcima te sv. Ivana Krstitelja u Puli; ove propozicije usvojene su glasovanjem. U nastavku rada izabrani su novi gvardijani. Za gvardijana Samostana sv. Frane u Cresu izabran je fra Vitomir Glavaš, za gvardijana Samostana sv. Frane u Puli izabran je fra Đuro Hontić, za gvardijana Samostana sv. Frane u Šibeniku izabran je fra Ivan Bradarić, za gvardijana Samostana sv. Frane u Splitu izabran je fra Martin Jaković, za gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima izabran je fra Željko Klarić, za gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku izabran je fra Michael Pavić, za gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskoga u Novom Marofu izabran je fra Nikola Šantek, za gvardijana Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama izabran je fra Zdravko Tuba i za gvardijana Samostana Svetoga Duha u Zagrebu izabran je fra Tomislav Glavnik. Večernju misu u sklopu pobožnosti „13 utoraka" pred blagdan sv. Antuna Padovanskoga predslavio je fra Miljenko Hontić, generalni asistent, u zajedništvu sa svim sudionicima Kapitula. U večernjim satima predstavljen je film „Dvije krune", dokumentarno-igrani film o životu sv. Maksimilijana Kolbea.

U srijedu, 16. svibnja u prijepodnevnim satima braća su posjetila zagrebačku prvostolnicu u kojoj su na grobu bl. Alojzija Stepinca izmolili molitvu srednjega časa te molitvu za njegovo proglašenje svetim. Nakon izleta na Sljeme nastavilo se radnim dijelom na kojemu je za magistra bogoslova i sjemeništaraca u narednom četverogodištu izabran je fra Stjepan Brčina, za magistra postulanata izabran je fra Josip Petonjić; za provincijskoga upravitelja Vojske Bezgrešne izabran je fra Zdravko Tuba; za predsjednika Komisije za ekonomiju i gradnju u narednom četverogodištu izabran je fra Vitomir Glavaš, a za glavnoga urednika Veritasa fra Vladimir Vidović. Kapitul je završio molitvom večernjih pohvala koju je predmolio provincijalni ministar fra Josip Blažević i za vrijeme kojih su novoizabrani gvardijani izrekli ispovijest vjere, spomenom pokojne braće prošloga četverogodišta te pjevanjem Tebe Boga hvalimo. U večernjim satima prikazan je dokumentarno-igrani film o 50 godina župe sv. Josipa Radnika u Sisku. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: