Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. veljača 2019.

Vijesti

Banja Luka, 17. svibanj 2018.

BANJA LUKA: PAPINA POBUDNICA "RADUJTE SE I KLIČITE" PREDSTAVLJENA SVEĆENICIMA

Pobudnicu je predstavio mons. Anto Orlovac, biskupski vikar

U okviru mjesečne duhovne obnove svećenika Banjolučke biskupije, održane 16. svibnja 2018. u Banjoj Luci predstavljena je najnovija apostolska pobudnica pape Franje Gaudete et exultate (Radujte se i kličite). U nazočnosti oko 35 svećenika i obojice biskupa: mons. Franje Komarice i mons. Marka Semrena, predstavio ju je mons. Anto Orlovac, biskupski vikar, samo pet tjedana nakon njezine objave u Vatikanu. Predavač je iscrpno – koliko je vrijeme dopuštalo – prikazao najnoviju Papinu pobudnicu koja poziva na svetost sve kršćane u suvremenom svijetu. Naglasio je da je ovo već treća apostolska pobudnica u kojoj papa Franjo u prvi plan stavlja kršćansku radost. Nakon Evangelii gaudium (Radost Evanđelja) i Amoris laetitia (Radost ljubavi) uslijedila je ova, Gaudete et exultate (Radujte se i kličite) koja izravno potiče na radost. Predavač reče „da je to Papina trilogija radosti, pravi triptih kršćanske radosti“.

Prikazao je zatim strukturu nove pobudnice koja se sastoji od ukupno 177 brojeva, raspoređenih u pet poglavlja uz kratak uvod i završni poticaj. Citirao je münchenskog nadbiskupa i predsjednika Njemačke biskupske konferencije kardinala Reinharda Marxa koji je rekao da je pobudnica „autentičan poziv pape Franje, pun radosti, optimizma i otvorenosti za Božju riječ, da napustimo svaku osrednjost i krenemo na put“. Slijedeći Papino izlaganje, predavač je istaknuo više Papinih naglasaka, počevši od poziva na svetost koja se tiče svakoga kršćanina koju Papa vidi „u roditeljima koji s toliko ljubavi odgajaju svoju djecu, u muškarcima i ženama koji rade da bi donijeli kući kruh svagdanji, u bolesnima, u starijim redovnicama koje se i dalje smiješe“. Svetost je zapravo svuda oko nas, samo je treba vidjeti. Prenio je Papino upozorenje da su suvremeni gnosticizam i pelagijanizam veliki protivnici svetosti na koju smo pozvani. Zatim su slijedila vrlo originalna i konkretna Papina razmišljanja o Isusovim Blaženstvima o kojima je riječ u trećem poglavlju pobudnice. Istaknuo je i kako Papa vidi znakove suvremene svetosti u strpljivosti i postojanosti, radosti, pa i smislu za humor kojim živimo svoj život, u odvažnosti i revnosti, zajedništvu i stalnoj molitvi. Da je nastojanje oko svetosti sasvim konkretan zadatak i zauzimanje za bližnjega, osobito u nevolji, Papa je istaknuo pozivom: „Molimo za apostolsku hrabrost da drugima prenesemo evanđelje i da od svoga kršćanskog života ne pravimo muzej pun uspomena“. Molitva Duhu Svetomu je osobito važna da svatko za sebe mogne spoznati na što ga Bog u konkretnom trenutku poziva, jer svatko ima svoju osobnu životnu zadaću.

Nakon predavanja razvila se plodonosna razmjena mišljenja. Prije predavanja svećenici su se posvetili molitvi u adoraciji u katedrali koju je animirao vlč. Žarko Vladislav Ošap, voditelj svećeničkih duhovnih obnova, a onda su se, predvođeni biskupom Komaricom, u kripti katedrale u molitvi sjetili biskupa Alfreda Pichlera koji je preminuo prije 26 godina.

Na koncu je najavljeno da će u lipnju dijecezanski i redovnički svećenici poći na hodočašće u Sarajevo na grob sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, tragovima hrvatske svetosti, jer su prošle godine hodočastili u Zagreb i Krašić blaženom kardinalu Stepincu, a pretprošle godine u Lanišće i Svetvinčenat u Istri najmlađem hrvatskom blaženiku Miroslavu Bulešiću. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. veljača 2019.

    Papa Francesco, Angelus in Piazza San Pietro

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: