Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. veljača 2019.

Vijesti

Fra Slavko Topić

Fra Slavko Topić

Sarajevo, 16. svibanj 2018.

MISIONARIMA MILOSRĐA PAPA PRODUŽIO OVLASTI

Među njima su i svećenici iz BiH do kojih svi u potrebi lako mogu doći

Sveti Otac produžio je ovlasti misionarima milosrđa da mogu kao ispovjednici odriješivati od izuzetih grijeha, dok ne bi drukčije odredio. Među njima su i svećenici iz BiH do kojih svi u potrebi lako mogu doći.

Misionare milosrđa ustanovio je papa Franjo je u Godini milosrđa (2016.) i podijelio im ovlasti odriješivanja od grijeha koji su pridržani izravno Svetoj Stolici. Učinio je to kako bi znatno pojednostavio postupak odriješivanja od tih grijeha i kako bi sakrament ispovijedi bio poticaj i snažno duhovno sredstvo osobnog obraćenja i promjene života. Te je godine u cijelom svijetu djelovalo 1 074 svećenika misionara milosrđa.

„Po isteku Godine milosrđa Papa je htio produžiti službu i ovlasti misionarima milosrđa – dok drugačije ne odredi. Za ovo produženje glavna su dva razloga. Prvo, da se po službi misionara milosrđa u svijesti i savjesti kršćanskih vjernika duže zadržava i dublje urezuje Božje milosrđe (jer Bog je Milosrđe!). Isticanje Božjeg Milosrđa misao je vodilja pape Franje od samog početka njegova pontifikata. Drugo, da sakrament svete ispovijedi (sakrament Božjeg Milosrđa!), bude još privlačniji i još poželjniji i plodonosniji“, kazao nam je misionar milosrđa fra Slavko Topić podsjetivši kako je Papa u uskrsnom tjednu, uz blagdan Božanskog Milosrđa (Bijela nedjelja), preko Papinskog vijeća za promociju nove evangelizacije sazvao misionare milosrđa iz cijeloga svijeta na njihov drugi susret u Rimu (nakon onog prvog 2016.). Osim afirmiranja statusa i djelovanja u proteklih dvije godine, cilj tog susreta od 7. do 12. travnja bila je duhovna formacija i obnova misionara milosrđa.

„Ključna riječ za njihovu službu i poslanje jest svima poznata riječ 'misionar', i to 'misionar milosrđa'. To znači riječju i djelom naviještati i pokazivati lice Milosrdnog Oca iz evanđelja. Papa je, preko posebno pripremljenih predavanja i misnih i pokorničkih slavlja, koje je priredilo i organiziralo spomenuto Vijeće, dao upute da se upravo u tom smislu organizira ovaj susret. To je i sam istaknuo na osobnom dužem izlaganju na susretu s misionarima milosrđa u Apostolskoj palači u Vatikanu, kao i u misnim homilijama, onoj na Trgu Sv. Petra na Bijelu nedjelju u kojoj su koncelebrirali misionari milosrđa i, još posebno, u misi u Bazilici Sv. Petra, samo s misionarima milosrđa“, dodao je fra Slavko naglasivši kako je spomenuto papinsko Vijeće prigodom tog susreta priredilo je i tiskalo Godišnjak 2018 misionara milosrđa, u kojem su navedena imena i osnovni podaci njih 895 iz pojedinih biskupija iz cijeloga svijeta, a ta će publikacija biti poslana svim biskupijama na svijetu.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije misionari milosrđa su fra Josip Ikić, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i prefekt sjemeništaraca (tel. 032 738 277 ) i fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i gvardijan samostana Sv. Ante na Bistriku (tel. 033 236 107). Njih se, kako su nam rekli, može u svako doba kontaktirati preko navedenih telefona ili e-maila (josipikic@gmail.com; imar.jos@gmail.com).

Iz Mostarsko-duvanjske biskupije misionari milosrđa su fra Ivan Landeka ml. i fra Milan Lončar. U Hrvatskoj su iste ovlasti dobili fra Ante Vučković, fra Bože Vuleta i don Renato Belčić. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. veljača 2019.

    Papa: Cristo ci liberi dalla paura di incontrarlo nei poveri e nei migranti

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: