Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. srpanj 2019.

Vijesti

Split, 16. svibanj 2018.

TISKOVNA KONFERENCIJA O OBILJEŽAVANJU 130. GODIŠNJICE ROĐENJA FRA BERNARDINA SOKOLA

Manifestacija će se održati od 18. do 20. svibnja 2018. u Splitu i Kaštel Sućurcu

U povodu obilježavanja 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.)  u Splitu je u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije, 15. svibnja 2018. upriličena tiskovna konferencija, objavljeno je na mrežnoj stranici Županije dalmacija.hr.

Nakon uvodne riječi zamjenika župana Luke Brčića, novinarima su se obratili fra Bernardin Škunca koji je govorio o životu i djelu fra Bernardina Sokola, Milivoj Bratinčević, tajnik organizacijskog odbora, dr. Mihovil Biočić, dr. Vito Balić i Renata Dobrić, koja je priredila dramski recital o fra Bernardinu. Sokolu. Recital u režiji Ksenije Prohaske će biti izveden u nedjelju u 8 sati navečer u kino sali sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Uz recital, u programu održavanja ovih Dana predviđeni su koncert, znanstveni skup, liturgijsko i pučko slavlje te predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola.

Više o značaju galzbenog opusa fra Bernardina Sokola je govorio dr. Vito Balić, naglašavajući kako su njegova djela bila zabranjena u bivvšoj džavi, ali se njegovo ime nije moglo zaobići u enciklopedijskim natuknicama. Dr. Mihovil Biočić i Mili Bratinčević su zahvalili predsjednici RH na pokroviteljstvu, županiji na supokroviteljstvu i osobno županu Bobanu za svekoliku potporu u organizaciji manifestacije Dana fra Bernardina Sokola.

Marka će biti izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn, naklada marke je 100 000 primjeraka. U Poštanskom uredu 10101 Zagreb 15. i 16. svibnja 2018. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana, a u poštanskom uredu u Kaštelima žig broj 2 će biti udaren na kraju ove manifestacije.

Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja 2018. u Splitu i Kaštel Sućurcu. Organizatori događaja su: Franjevačka provincija sv. Jeronima Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, Splitsko-dalmatinska županija, Katolički bogoslovni fakultet – Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica Zapovjedništvo Split, a u organizacijskom odboru nalaze se: fra Bernardin Škunca, Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, Mario Cifrak, don Ivan Delić, fra Ante Bilokapić, fra Stipica Grgat, Mihovil Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: