Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Najave

Split, 18. svibanj 2018.

„Dani dr. fra Bernardina Sokola“ u čast 130. obljetnice rođenja ovog franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika

U povodu 130. obljetnice rođenja franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja 1888. – 28. rujna 1944.) Franjevačka provincija sv. Jeronima - Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći”, Splitsko-dalmatinska županija, Institut za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica – Zapovjedništvo Split organiziraju „Dane dr. fra Bernardina Sokola”.

Manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održat će se od 18. do 20. svibnja 2018. u Splitu i Kaštel Sućurcu.

Program počinje u petak, 18. svibnja u 20 sati koncertom skladbi fra Bernardina Sokola u Franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Zbor i orkestar HNK - Split pod ravnanjem mo. Ive Lipanovića izvest će odabrane Angeluse i Missu iubilaris fra Bernardina Sokola.

U subotu, 19. svibnja u Nadbiskupskoj palači Podvorje u Kaštel Sućurcu s početkom u 9 sati održat će predstavljanje poštanske marke o kojoj će govoriti Ivan Akrap, dipl. iur. i Ivo Pavelin, filatelist. Slijedi cjelodnevni znanstveni skup, koji će započeti pjesmom Nedjeljka Nede Kovačeva i stihovima Miroslava Luketina Sarajčeva „Fra Bernardinu Sokolu – mučeniku“, koje će kazivati Mira Marinović Batić.

Predsjedatelj prijepodnevnog dijela programa znanstvenog skupa bit će dr. sc. Vladan Vuletin, pri čemu će u dijelu programa naslovljenom „Životni put fra Bernardina Sokola” biti predstavljena predavanja: „Iz životopisa fra B. Sokola, novije spoznaje” (dr. sc. fra Stipe Nosić, Samostan male Braće u Dubrovniku), „Vjersko i društveno stanje u Kaštelima od kraja 19. st. do kraja Drugog svjetskog rata” (prof. dr. sc. Marko Trogrlić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu – Marijan Buljan, doktorand na studiju povijesti, Filozofski fakultet u Splitu), „Komunističke čistke i ubojstvo fra B. Sokola” (doc. dr. sc. Josip Dukić, povjesničar, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu), „Kaštel Sućurac u vrijeme rođenja fra Bernardina Sokola” (doc. dr. sc. Mladenko Domazet, povjesničar, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu) i „Fra Bernardin Sokol kao član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmaj putaljski” (mo. Josip degl’Ivellio, Zagreb, zborovođa, skladatelj).

Drugi blok naslovljen je „Glazbeno stvaralaštvo fra Bernardina Sokola”. Predstavljanje izvornih i novih notnih izdanja fra Bernardina Sokola s posebnim osvrtom na zbirku Angelusa održat će mo. fra Stipica Grgat, orguljaš, dirigent, Samostan Gospe od Zdravlja, Split i dr. sc. Vito Balić, muzikolog, Umjetnička akademija u Splitu. Slijede predavanja „Paradigme (liturgijskih) skladbi fra Bernardina Sokola, novi pogledi i pokušaj revalorizacije” (prof. dr. sc. Hana Breko-Kustura, muzikologinja, HAZU-Zagreb – dr. sc. Vito Balić, muzikolog, Umjetnička akademija u Splitu), „Svjetovna glazba fra Bernardina Sokola” (prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, muzikologinja, Umjetnička akademija u Splitu – dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, muzikologinja, Umjetnička akademija u Splitu), „Stilske značajke pjesama biranih za ‘Glazbene monologe’ fra Bernardina Sokola” (dr. sc. Tea-Tereza Vidović Schreiber, Sveučilište u Splitu, Odsjek za rani i predškolski odgoj i „Fra Bernardin Sokol u krugu svećenika glazbenika u Kaštelima novijeg doba” (dr. sc. Vladan Vuletin, muzikolog, dirigent i skladatelj, Filozofski fakultet u Splitu).

Poslijepodnevni dio programa, kojim će predsjedati mo. Josip degl'Ivellio, počinje u 15 sati glazbenim uvodom iz „Glazbenih monologa” fra Bernardina Sokola u izvođenju Zorana Velića, glasovir i Gorana Velića, tenor.

Posljednji blok predavanja naslovljen je „Fra Bernardin Sokol u promicanju glazbene kulture”, a bit će predstavljena predavanja „Uloga fra Bernardina Sokola u pokretanju inicijative za glazbenu reformaciju u Crkvi u Hrvata” (prof. dr. sc. p. Marijan Steiner, liturgičar i glazbenik, Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu), „Doprinos fra Bernardina Sokola hrvatskoj etno-muzikologiji” (dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog i skladatelj, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu) i „Tragovi i odjeci fra Bernardinovih skladbi u Sloveniji” (prof. dr. sc. Edo Škulj, muzikolog, glazbenik, Ljubljana, Slovenija).

U 17 sati na programu je Okrugli stol s temom „Valorizacija glazbenog i pedagoškog djela fra Bernardina Sokola”, a sudjeluju glazbenici i muzikolozi uz moderiranje prof. dr. sc. Hane Breko Kustura, muzikologinje. Nakon riječi zahvale, Špiro Boban, tenor Opere HNK Split izvest će „Angelus” fra Bernardina Sokola.

Večernji program „S Gospom na Hladi užežin mučeničke smrti” počinje u 20 sati u kino dvorani „Sveti Juraj” u Kaštel Sućurcu. Tom prigodom bit će izveden dramski recital, odnosno Meditativna večer s fra Bernardinom Sokolom na tekst Renate Dobrić, uz scenarij dr. fra Bernardina Škunce i pod redateljstvom Ksenije Prohaska, dramske nacionalne prvakinje HNK Split, a u istome sudjeluju: Špiro Boban, tenor Opere HNK – Split (fra Bernardin Sokol), Pere Eranović, dramski umjetnik HNK – Split (narator) uz zbor Župe sv. Jurja m. – Kaštel Sućurac i zbor Školskih sestara sv. Franje, Split-Lovret, uz glazbenu pratnju Rozalije Samodol.

U nedjelju, 20. svibnja u 11 sati u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu euharistijsko slavlje predvodit će fra Ivan Sesar, generalni definitor franjevačkoga reda (Rim), u ime generalnog ministra franjevačkoga reda, fra Michaela Perry (Rim). Pjevanje će voditi mo. Andro Čalo, zbor „Bijaćka vila” uz orguljsku pratnju Borne Barišića, prof.

U pučkom slavlju nakon Svečane svete mise sudjeluju: zbor Župe sv. Jurja mč. – Kaštel Sućurac, Klapa Cambi – Kaštel Kambelovac, Klapa Podvorje – Kaštel Sućurac, Pučki pivači zbora „Sv. Cecilija” iz župe Uznesenja BDM – Kaštel Lukšić.

Voditeljica trodnevnog Programa je Lejdi Oreb.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

U nastavku pogledajte prigodni LETAK

*** 

Priopćenje Organizacijskog odbora Dana dr. fra Bernardina Sokola od 16. svibnja 2018.:
Organiziran prijevoz brodovima HRM-a Split

U sklopu Dana dr. fra Bernardina Sokola organiziran je prijevoz tzv. desantnim brodovima HRM-a, kapaciteta od 30 do 40 osoba, u nedjelju 20. svibnja na Svečanu svetu Misu,
koja će biti služena u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu s početkom u 11.00 sati. Brodovi kreću s dvije lokacije: pristan u Kaštel Sućurcu (mul) i Mala plaža u Kaštel Starome.
 
Prvi polazak iz Kaštel Sućurca predviđen je za 8.30 sati, s tim da iz Kaštel Sućurca kreću dva broda, a iz Kaštel Staroga jedan brod, oba s iskrcajem u Lori u Splitu.
 
Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac i Kaštel Stari u 9.15 - dva broda, Kaštel Stari – jedan brod.
Sljedeći polazak: Kaštel Sućurac u 10.20, jedan brod i Kaštel Stari u 10.15 - dva broda.
 
Umoljavaju se osobe starije dobi i slabije pokretne, za izbjegavanje ovog načina prijevoza, s obzirom na namjenu broda!
 
Vožnja Kaštel Sućurac – Lora traje otprilike 8 – 10 minuta, dok vožnja Kaštel Stari - Lora traje otprilike 15 minuta.
 
Povratak bi uslijedio nakon završetka Svečane svete mise, odnosno u 13.15 sati.
 
Prvi polazak brodova iz splitske Lore za Kaštel Sućurac i Kaštel Stari predviđen je za 13.15, sljedeći u 14.45 te u 15.30, s naglaskom na to kako se svi oni koji su u Split stigli iz Kaštel Sućurca, odnosno iz Kaštel Staroga, vraćaju u iste ukrcajne luke.

Prijevoz brodovima iz Kaštela do Splita organiziran je iz velike želje franjevaca iz splitskog  Poljuda da se evociraju uspomene na nekadašnju stoljetnu povezanost Kaštela s Poljudom, gdje je bila i mala samostanska luka, a što je s oduševljenjem prihvaćeno od strane Zapovjedništva HRM-a u Splitu.

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: