Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Bogotá, 16. svibanj 2018.

OSNOVANA PAN-AMERIČKA MREŽA ZA PRAVO NA ŽIVOT

Mreža je mjesto susreta za razmišljanje i djelovanje, počevši od prava na život od začeća pa do prirodne smrti

Odjel za život, obitelj i mladež Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike (CELAM) najavio je osnivanje "Pan-američke mreže za pravo na život".

Mreža je mjesto susreta za razmišljanje i djelovanje, počevši od prava na život od začeća pa do prirodne smrti – stoji u priopćenju Odjela za život, obitelj i mladež Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike.

To kratko priopćenje polazi od nedavnog pisma Kongregacije za nauk vjere „Placuit Deo” koje osuđuje suvremenu kulturu utemeljenu na individualizmu, neopelagijanizmu i neognosticizmu koji preziru tijelo, prirodu i povijest. Primijećujemo na našem kontinentu pojavu programa ideoloških manjina, uz potporu ekonomskih i političkih centara moći, koji zajedno razbijaju cjelovitost ljudske osobe, zato je naša zabrinutost sve veća – istaknuli su biskupi Latinske Amerike.

Svjedoci smo česte promjene vladavine prava, javne politike, pravne zaštite, koji normaliziraju upravu i zakone protivne životu, obitelji, slobodi i poštivanju prava na prigovor savjesti – ustvrdili su latinskoamerički biskupi i napomenuli – Prema tome, prepoznajući da smo svjedoci povijesnog trenutka, Crkva u Latinskoj Americi i na Karibima, pastoralno je odgovorna za temeljno dobro života, i ne može ostati udaljena i neosjetljiva na tu surovu stvarnost, kao što je u ostalom podsjetio papa Franjo u propovijedi u Bogoti, u Boliviji, 8. rujna prošle godine.

Cilj je nove Pan-američke mreže za pravo na život privući zanimanje za ta pitanja u odnosu na koja su čak i mnogi katolici „tihi ili ušutkani”, s hitnim zadatkom „kulturne promjene” koju treba postići preko vodstva koje će biti odgovorno, spremno za dijalog, sposobno iznijeti vlastite misli i djelovati – naglasili su biskupi i dodali – Stoga, konsolidirajući institucionalne, crkvene, ekumenske i društvene veze, nastala je Mreža koja će prihvatiti svaku nacionalnu stvarnost koja štiti život i radit će pomoću zajedničkog plana, usuglašavajući strategije, razmišljanja, djelovanje i upravljanje hitnim slučajevima.

Tako shvaćena, Mreža je mjesto susreta za promišljanje i djelovanje, polazeći od prava na život od samog začeća do prirodnog završetka. Među aktivnostima, misli se na posebnu formaciju svećenika i laika, konkretne znakove prihvaćanja i potpore trudnica u potrebi ili koje su pretrpjele pobačaj, kao i na obitelji, maloljetnike i starije osobe. Naglasivši važnost medija – latinskoamerički biskupi su zaključili da je cilj toga pothvata povezivanje, mogućnost iznošenja mišljenja, jačanje skupina i iskustva kako u Crkvi tako i izvan nje – izvijestila je katolička tiskovna agencija SIR. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: