Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Vijesti

Hrasno, 15. svibanj 2018.

PROSLAVA KRALJICE MIRA U HRASNU

Misno slavlje predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić

Na drugu nedjelju u svibnju kršćanska se zajednica iz mnogih dijelova Hercegovine okuplja oko Kraljice Mira u njezinu svetištu u župi Hrasno. Ove godine, u nedjelju, 13. svibnja 2018. bilo je to na Majčin dan i na obljetnicu ukazanja Gospe Fatimske. Kao i svake godine mnogobrojni vjernici stizali su u Hrasno od ranih jutarnjih sati. U jutarnjim satima započeo je program za hodočasnike, a uslijedilo je Misno slavlje koje je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić uza suslavlje više svećenika, prenosi portal nedjelja.ba.

Na početku Misnoga slavlja sve je pozdravio župnik don Antun Pavlović i pozvao vjernike da se s biskupom, svećenicima, časnim sestrama i ministrantima upute na u procesiji na Gradinu gdje je biskup Vukšić izmolio posvetnu molitvu i blagoslov. Župni zbor pjevao je Litanije i animirao pjevanje tijekom mise.

„Blažena Djevica Marija je Bogorodica! To je osnovna katolička vjerska istina o Gospi. Odnosno, ona je pod svojim srcem kroz devet mjeseci čuvala i nosila, te potom i rodila Boga i Čovjeka, Isusa Krista, našega Spasitelja. I baš u tomu, da je ona Majka Božja jest svo Gospino dostojanstvo i čast. U tomu je također izvor i početak svakoga oblika čašćenja, koje joj iskazuju Crkva kao zajednica vjere i svaki pojedini kršćanin ponaosob. I drugo, u tomu, da je Gospa darovala Spasitelja svakom čovjeku i cijelomu svijetu jest njezino izvršeno poslanje, što je razlog naše zahvalnosti i nadahnuće svima da nastavimo Marijin primjer donošenja i darivanja Boga ljudima“, kazao je biskup Tomo započinjući propovijed u kojoj se osvrnuo i značaja hodočašća Majci Božjoj u Hrasno.

Podsjetimo, u Hrasno se mjesto hodočasti od 1977. kada je župnik don Stjepan Batinović, utemeljitelj svetišta, postavio kip Kraljice Mira na Gradinu poviše župne crkve. Don Stjepan je tada pozvao mons. dr. Petra Čulu, biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskoga administratora Trebinjske biskupije, da, na 60. obljetnicu ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, blagoslovi Gospin kip. Biskup Čule proglasio je tom prigodom Svetište Kraljice Mira u Donjem Hrasnu središnjim marijanskim svetištem Trebinjsko-mrkanske biskupije. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: