Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Izdvajamo

Banja Luka, 30. travanj 2018.

Održana treća nacionalna konferencija o pastoralu mladih u BiH

Konferencija o pastoralu mladih, pod nazivom „Crkva i mladi uoči sinode“, od 27. do 29. travnja 2018.

Treća nacionalna konferencija o pastoralu mladih u Bosni i Hercegovini, koja nosi naziv „Crkva i mladi uoči sinode“, otvorena je u petak, 27. travnja 2018. u zgradi Ordinarijata u Banjoj Luci.

Trodnevna konferencija, koja je okupila 50 sudionika diljem Bosne i Hercegovine da bi diskutirali, razmjenjivali iskustva i ideje na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, započela je Euharistijskim slavljem u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure koju je predvodio predsjednik Odbora za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije BiH mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

Nakon Svete mise uslijedilo je službeno otvaranje Konferencije. Pozdravnu riječ u ime Organizacijskog odbora uputio je voditelj Ureda za mlade BK BiH i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ prof. dr. Šimo Maršić. Vlč. Maršić je naglasio ulogu mladih u izgradnji Crkve a tako i Bosne i Hercegovine te istakao da je cilj ove sinode da biskupi i oni koji su odgovorni u radu s mladima čuju mlade i njihove ideje kako bi što vjerodostojnije i plodonosnije svjedočili Božju prisutnost u svijetu.

Sudionicima konferencije potom se obratio biskup Semren koji je izrazio zadovoljstvo zbog dobrog odaziva učesnika konferencije. Posebno se usredotočivši na pitanje vjere, razlučivanja i poziva, naglasivši da ovom Sinodom Crkva želi iznova potvrditi vlastitu želju da susretne, prati i brine se za svakog mladog čovjeka, bez iznimke.

Sutradan u subotu, 28. travnja program je započeo Svetom misom koju je predslavio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je potaknuo mlade da svojim životom pokažu svijetu zauzeto svjedočenje kršćanskih vrijednosti i tako svijetu daju odgovor na Filipovo pitanje „Pokaži nam Oca“.

U radnom dijelu nacionalne konferencije uslijedilo je predavanje fra Antonija Šakote, duhovnog asistenta Frame Hercegovina, koji je predstavio predsinodalni dokument pape Franje, naglasivši potrebu za mladim prorocima u današnjem svijetu.

Uslijedio je rad po grupama, na kojima su mladi odgovarali i promišljali o pitanjima koje je fra Antonijo istaknuo iz predsinodalnog dokumenta.

U popodnevnom dijelu sudionici konferencije su obišli vjerske, kulturne i obrazovne institucije Banjolučke biskupije.

Drugo predavanje održao je vlč. Šimo Maršić na temu Načelo Utjelovljenja - temelj pastorala mladih. Bitna značajka Utjelovljenja je da je Bog izišao iz svoga božanstva da bi krenuo u susret čovjeku, potaknuvši svakoga od budemo na taj način inicijatori pastoralnog djelovanja, posebno među mladima.

Na večeri, sudionicima konferencije pridružio se i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto, koji je zajedno s biskupom Semrenom, nakon večere, sudjelovao na molitvi i klanjanju pred Presvetim za uspjeh sinode za mlade koja će se održati u listopadu 2018. godine.

Posljednji dan konferencije, u nedjelju, 29. travnja održan je plenum na kojem su doneseni zaključci konferencije gdje su mladi zajedno sa svojim svećenicima objavili Proglas, koji je jednoglasno prihvaćen. Na samom zatvaranju nuncij Pezzuto je još jednom naglasio da prioritet pastoralnog djelovanja u BiH mora biti upravo rad s mladima te da formacija mladih treba imati svoj kontinuitet u župnim zajednicama i školama.

U svome završnom govoru, čime je i zatvorena konferencija biskup Semren je istaknuo:

„Dragi mladi ovih dana nas je okupio u ovo zajedništvo Duh Sveti, Duh Isusa Krista uskrsla kako bismo u zajedništvu s Njim slavili i zajedništvo Crkve u Bosni i Hercegovini prigodom III. Nacionalne konferencije mladih BK BiH s temom Crkva i mladi uoči sinode za mlade u Biskupskom ordinarijatu Banjolučke biskupije. Mladi u današnje vrijeme od Crkve traže razumijevanje i blizinu. Govorili smo o mladima ovih dana u svjetlu pripreme za Sinodu o mladima u listopadu tekuće godine. Slušali smo i mlade koji su „govorili o sebi": svojim rječnikom, svojim entuzijazmom i svojom osjetljivošću. Sinoda mladih, vjera i razlučivanje zvanja nije samo „o mladima", nego „za mlade". Što se tiče svijeta mladih, „Crkva je odlučila pitati se kako pratiti mlade da prepoznaju i prihvate poziv na ljubav i na život u punini i isto tako zatražiti od samih mladih da joj pomognu identificirati danas najučinkovitije načine da naviješta Radosnu vijest“ (Dokument za pripravu XV. Opće redovite skupštine: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja, 13. Siječnja 2017.).

Molili smo i za našu domovinu BiH, za mlade i sve njezine stanovnike kako bismo mogli razlikovati duhove i živjeti po Božjim zakonima.

Dragi mladi, vaša radosna prisutnost, vaša žeđ za istinom i velikim idealima znakovi su nade! Mladost ne znači pasivnost, nego ustrajan trud u dostizanju važnih ciljeva, pa i uz visoku cijenu; mladost ne znači zatvarati oči pred teškoćama, već odbacivati kompromise i osrednjost; mladost ne znači bijeg i udaljavanje, već nastojanje oko solidarnosti sa svima, osobito s najslabijima. Crkva računa na vas, jer ste spremni i sposobni za još veće pothvate i za još plemenitije žrtve. Zato od vas tražimo da se ne odvajate jedni od drugih, nego da uvijek budete jedni s drugima, kako biste uživali u ljepoti bratskoga zajedništva i u djelotvornosti vaših nastojanja, razlikujući duhove.

Zahvaljujem svima koji su omogućili da se konferencija održi: Biskupskoj konferenciji BiH što je prepoznala potrebu o održavanju i logističkoj potpori, preuzvišenom nunciju, nadbiskupu Luigiu Pezzutu za potporu, za prvi komentar Proglasa i nadahnutu homiliju, svim članovima Odbora za mlade BK BiH koji su zdušno radili na pripremanju programa, izboru predavača i bdjeli na njihovu realiziranju, predavačima na ljubavi i stručnosti, svim povjerenicima za pastoral mladih, kao i voditeljima i voditeljicama skupina mladih, kao i samim mladima koji su sudjelovali kao predstavnici svojih zajednica. Na kraju se zahvaljujem i predstavnicima medija „koji su prenijeli dobre, radosne vijesti s ovoga skupa“ kao i domaćinima na gostoljubivosti i sestrama na uslužnosti. Također zahvaljujem svakom pojedinačno i svima zajedno za svaki doprinos za ovaj susret i za Duha Svetoga kojim ćete svjedočiti u svojim bazičnim zajednicama što smo iskusili ovih dana u Banja Luci.“

Posljednji dan konferencije, Svetu misu u banjolučkoj katedrali je predslavio, nuncij Pezzuto, koji je poručio svim sudionicima da Isus vjerno čuva i drži svoje obveze, istaknuvši da: „On nikada ne napušta trsa, jer je On dobra loza. Možemo li i mi za sebe isto reći? Jesmo li dobri trsovi, jako angažirani i motivirani da ostanemo ujedinjeni s lozom“.

Kroz sva tri dana, na Svetim misama, pjesmom i molitvom su sudjelovali članovi zbora Frame Petrićevac. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: