Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. veljača 2019.

Izdvajamo

Travnik, 27. travanj 2018.

Peti Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini

Peti Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini održan je, 26. travnja 2018. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku, koje ove godine obilježava 20. obljetnicu ponovna otvaranja. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi članovi BK BiH, franjevački provincijali i generalni vikari iz Sarajeva i Mostara te biskupski vikar iz Banje Luke, članovi Vijeća za kler BK BiH i 24 od 28 dekana koliko ih ukupno ima u sve četiri biskupije u Bosni i Hercegovini: Banjolučkoj, Mostarskoj-duvanjskoj, Trebinjsko-mrkanskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Nakon osvrta na najvažnije naglaske s prošloga Međudekanskog susreta, sudionici su upoznati da je u Nedjelju solidarnosti u BiH, 4. ožujka 2018. prikupljeno ukupno 143.720,00 KM te da će ta sredstva biti podijeljena na 85 župa koje imaju manje od po 200 vjernika u svim biskupijama u Bosni Hercegovini. Biskupi zahvaljuju svim vjernicima koji su svojim darom, a osobito svojom molitvom pokazali spremnost dati svoju potporu onima koji žive u župama s malim brojem vjernika među kojima je najveći broj onih župnih zajednica iz kojih su vjernici prisilno prognani u nedavnom ratu te onemogućeni da se vrate na svoja ognjišta u vremenu poraća. Zahvaljuju i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su u ovu akciju ugradili i svoj doprinos.

Sudionici su saslušali izlaganje vojnog biskupa mons. Tome Vukšića na temu: „Demografska prisutnost katolika u Bosni i Hercegovini od 1996. do 2017.: Stanje, procesi, budućnost, pitanja i pastoralni izazovi“. Upoznati su s demografskim procesima katolika u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata od 1996. do 2017. uključivo kao i s demografskim promjenama u BiH općenito. Rečeno je da to ne bi trebalo promatrati odvojeno od sličnih pojava kod pripadnika druga dva naroda u BiH niti odvojeno od sličnih događanja u okolnim zemljama u tom vremenu. Spomenuto je da je broj vjernika u pojedinim biskupijama u prvim godinama nakon rata polako rastao zbog povratka prognanika i iseljenika sve do 2003. godine uključivo, kada započinje opadati. Nakon osvrta na procese katoličkoga i hrvatskoga porasta i opadanja te na problem negativna priraštaja i novog iseljavanja katolika, rečeno je da je, uz brojne druge elemente, od sudbinske važnosti stavljanje snažna naglaska na brigu za one koji su ostali u BiH, na zaustavljanje njihova iseljavanja i podizanje nataliteta. Spomenuto je i da bi od presudne koristi bilo da se donese državni plan demografske obnove i osnuje posebno Ministarstvo za njezinu provedbu. Također je u izlaganju istaknuto kako je u konkretnoj primjeni Evanđelja, nauk Crkve da je jedini njezin izvorni put „briga i odgovornost za čovjeka, kojega joj je povjerio sam Krist, (…) Riječ je o svakom čovjeku, jer svakoga obuhvaća otajstvo otkupljenja i sa svakim se Krist tim otajstvom zauvijek sjedinio’” (Ivan Pavao II., Centesimus annus, 53).

Sudionici su imali prigodu iznijeti razmišljanja, prijedloge i iskustva. Spomenuti si različiti razlozi, od neotvaranja radnih mjesta preko nedostatka strategije koju su trebali donijeti odgovorni na društveno-političkoj razini do neriješena unutarnjeg uređenja BiH, zbog kojih posebno mladi odlaze izvan svoje domovine. Provincijali, generalni vikari i dekani dijele zabrinutost biskupa za budućnost krajevne Crkve imajući na umu riječi svetoga pape Ivana Pavla II. upućene članovima Biskupske konferencije BiH, 13. travnja 1997. u Sarajevu: „To vas ne oslobađa obveze da dižete proročki glas te ukazujete na nasilja, raskrinkavate nepravde, nazivate zlo pravim imenom i svim zakonitim sredstvima branite povjerene vam zajednice… Ne bojte se jasno i glasno očitovati preko svih zakonitih sredstava koja su vam na raspolaganju i ne dopustite da vas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast. A sada, nakon prepaćenog nasilja valja ponovno izgrađivati ne samo kršćanske zajednice, nego također i građansko društvo pogođeno i raspršeno zbog tolikih nevolja. On je uz vas postavio svećenike, posvećene osobe i djelatno zauzete vjernike koji podupiru vaše naporno djelo i spremni su slušati vaš glas kako bi ponovno procvjetao navještaj koji spasava, ljubav koja osvježuje, solidarnost koja sve ujedinjuje“.

Izneseni su također neki prijedlozi među kojima i početak uspostavljanja konkretnih znakova povezanosti između pojedinih dekanata.

Biskupi potiču dekane, župnike i sve druge pastoralne djelatnike da se i ubuduće trajno zauzimaju za sve katolike koji su ostali u Bosni i Hercegovini i koji u njoj, unatoč svim poteškoćama, vide svoju budućnost. Također ih potiču da uvijek budu otvoreni prema svima koji su otišli živjeti u druge zemlje te da, koliko im je to moguće, budu povezani s njima. Iznad svega pozivaju ih da sve vjernike hrane Božjom riječju i svetim sakramentima i tako gaje nadu utemeljenu na Kristu uskrslome. I ovom prigodom izražavaju svoju zahvalnost svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji ne uzmiču pred izazovima svagdašnjice nego žive i rade u mjestu i kraju gdje su rođeni ili pronašli zaposlenje.

Sve vjernike biskupi ponovno potiču da u srcu gaje vjeru u Božju providnost i žive u skladu s Evanđeljem. Osobito pozivaju sve na međusobnu solidarnost svjesni važnosti uzajamne povezanosti, ali i konkretnih načina potpore i ljudske blizine. Još jednom ponavljaju svoj poziv „svim katolicima u svojim biskupijskim zajednicama u Bosni Hercegovini da se svi zajedno i svatko osobno, obiteljski i kao članovi župnih zajednica, od svetkovine slavlja Blagovijesti, koja se ove godine liturgijski obilježava 9. travnja 2018., do svršetka Gospina mjeseca svibnja, povežemo u moljenju Gospine krunice na zajedničku nakanu: duhovna obnova katolika u cijeloj krajevnoj Crkvi u BiH“.

Susret je završen svečanim Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage uza sudjelovanje brojnih hodočasnika koji su molili pokraj groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistijsko slavlje prevodio je i prigodnu propovijed izrekao kardinal Puljić.

Uprava i cijela sjemenišna zajednica s rektorom vlč. Željkom Marićem bila je i ovaj put gostoljubiv domaćin susreta.

Dijecezanski biskupi također su se susreli sa sjemeništarcima svojih biskupija.


Travnik, 26. travnja 2018.
Tajništvo BK BiH


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. veljača 2019.

    Papa Francesco, Angelus in Piazza San Pietro

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: