Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 22. travanj 2018.

PAPIN GOVOR ZAJEDNICI ENGLESKOG KOLEGIJA U RIMU

Osvrćući se na današnju „kulturu privremenost“, istaknuo je da je od životne važnosti tijekom godina provedenih u bogosloviji hraniti svoj nutarnji život

Papa Franjo je, 21. travnja 2018. povodom nekoliko obljetnica koje se slave u Crkvi u Engleskoj i Walesu primio u Vatikanu poglavare i studente bogoslove engleskog kolegija u Rimu. Izrazivši radost zbog susreta s njima koji se pripremaju stalno služiti Gospodinu što će trajati čitav život, istaknuo je: Teže je za vas nego što je bilo za mene zbog današnje „kulture privremenosti“. Da biste nadvladali taj izazov i da vam pomogne dati istinsko obećanje Bogu, od životne je važnosti tijekom godina provedenih u bogosloviji hraniti svoj nutarnji život, učeći zatvarati vrata svoje nutarnje ćelije iznutra. Na taj će način vaša služba Bogu i Crkvi biti ojačana i naći ćete mir i sreću koju samo Isus može dati.

Kao što znate, nismo svjedoci Kristovi radi svoje koristi, nego radi drugih, stalno služeći – rekao je Sveti Otac i naglasio – Nastojimo služiti ne zbog jednostavnog osjećaja, već iz poslušnosti Gospodinu koji se prigiba kako bi oprao noge učenicima. Kao apostoli i misionari ne možemo živjeti izolirani, već uvijek u suradnji s drugim svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima. Ponekad je teško voljeti našeg bližnjega i zato, da bi naše služenje bilo djelotvorno, trebamo biti stalno usredotočeni i postojani u Bogu koji nas ljubi i podržava. Polazeći od te nutarnje čvrstoće moguće je podnositi druge strpljivo i postojano u dobru. Ta nutarnja čvrstoća i vjernost ljubavi bila je svojstvena životu mučenikâ koji su u prošlosti bili članovi vašeg kolegija, a to je bitno za nas koji nastojimo slijediti Isusa koji nas poziva u našoj slabosti služiti njegovu veličanstvu i koji objavljuje svoje gospodstvo među siromašnima.

Jedan od načina na koji može rasti naša ljubav prema Bogu i bližnjemu je preko zajedničkog života. Nije slučajnost da su 44 nekadašnja člana vaše bogoslovije tijekom povijesti postali mučenici. Uz pomoć vodstva i po nadahnuću tih svetaca, nadam se da ćete biti kadri razvijati tu bratsku kontemplativnu mistiku koja zna gledati na veličinu svetosti bližnjega, otkriti Boga u svakom ljudskom biću i podnositi napasti zajedničkog života – potaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: