Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. ožujak 2019.

Izdvajamo

Travnik, 21. travanj 2018.

Dvadeset godina travničkoga KŠC-a

Zahvalno euharistijsko slavlje uz suslavlje biskupa Franje Komarice i apostolskog nuncija u BiH mons Luigia Pezzuta te 15-ak svećenika, predslavio je kardinal Vinko Puljić

U okviru proslave 20. obljetnice katoličke odgojno-obrazovne institucije u Travniku, svečano je 20. travnja 2018. obilježeno i dva desetljeća postojanja Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić", prenosi portal nedjelja.ba.

Zahvalno euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage, uz suslavlje biskupa banjolučkoga mons. Franje Komarice i apostolskog nuncija u BiH mons Luigia Pezzuta te 15-ak svećenika, predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Najprije je nazočne pozdravio ravnatelj KŠC-a i rektor Sjemeništa preč. Željko Marić. Ukazujući na važnost ove odgojno-obrazovne institucije istaknuo je kako je njezino otvaranje prije dva desetljeća, "zalog povratka i opstanka Hrvata katolika travničkoga kraja".

U uvodu u Mmisno slavlje kardinal Puljić je pohvalio mladost rekavši: "Kad vas vidim tako mlade odmah je i meni lakše živjeti".

Prigodnu homiliju, kardinal Puljić prožeo je mislima o slugi Božjem Petru Barbariću, stavivši ga za uzor učenicima. Prisjetio se i početaka obnove ove institucije spomenuvši i proslavu 100 godina otvaranja travničkoga sjemeništa u vremenu pada komunizma. Između ostaloga, podsjetio je na rad preč. Pere Pranjića, prvog rektora Sjemeništa koji je bio pionir povratka ove zgrade u okrilje Katoličke Crkve.

Govoreći o slugi Božjem po kojemu je nazvana ova institucija, istaknuo je kako je "volio Boga, Gospu, Crkvu, ali i volio učiti". "Tajna uspjeha je ljubav", poručio je nadbiskup naglasivši: "Tko istinski ljubi, taj ispravno živi".

Potom je, na temelju svetopisamskih čitanja, progovorio o liku apostola Pavla koji je kada je "progledao srcem" postao svjedok Isusa Krista te još većim žarom nego kada je bio progonitelj počeo propovijedati evanđelje.

"Postoje različite vrste sljepila. Na osobit način danas je prisutna ekranizacija - zarobljenost televizijom, internetom i mobitelom. Kad nas to zarobi postajemo nesposobni gledati očima srca i gledati divne stvari koje Bog nudi", rekao je kardinal Puljić te istaknuo kako Bog sa svakim ima plan, uputivši na slučaj Sv. Pavla koji se, progladavši, nije bojao žrtve. "To su junaci! Dragi mladi, po primjeru ovakvih velikana i vi budite hrabri pred izazovima žrtve. Dopustite Bogu da preko vas mijenja na bolje ovaj svijet. Odgajajte srce da bude plemenito", poručio je nadbiskup završno ukazavši na radost i veličinu euharistijske žrve kroz koju Isus hrani čovjeka kako bi postao što sličniji svome Spasitelju.

Na kraju Mise, poslije ravnateljeve zahvale, nazočnima se obratio apostolski nuncij u BiH mons, Pezzuto govoreći o mladenaštvu kao veoma važnom razdoblju u ljudskom životu.

"Ono što ćete sutra biti ovisi o ovomu što danas gradite ovdje. Ali sutra nije samo vaše. Ono pripada i vašoj domovini. Ljubite ovu lijepu zemlju tako da na vašoj formaciji možete izgrađivati ovu zemlju. Ova obljetnica je prigoda i za vašu obnovu vjernosti ovoj zemlji", rekao je nuncij te čestitao svima koji su dio ove institucije.

Poslije Svete mise uslijedila je prigodna akademija na kojoj su nastupili učenici travničkoga KŠC-a. Nakon otpjevane himne Sustava katoličkih škola za Europu, nazočnima u prepunoj auli škole, predstavili su se mladi članovi ritmičke sekcije razredne nastave uz pjesmu Otkako je stari Travnik nastao. Zatim, je dramska sekcija Osnovne škole izvela scensku igru prema motivima meksičke narodne priče, pod nazivom Igra. Učenica Marija Šimić otpjevala je pjesmu Krivi ljudi, a dramska sekcija Gimnazije predstavila se predstavom Begov oproštaj. Naposljetku je zbor izveo pjesme Da sam ja netko i Joshua.

Između ostalih, ovom su svečanom događaju nazočili: veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio, predsjedateljica Doma naroda PFBIH Lidija Bradara, ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez, predsjednik HKD Napredak mons. dr. Franjo Topić, te ravnatelji Katoličkih školskih cenatara iz Zenice, Tuzle, Žepča i Banje Luke, kao i nekadašnji odgojitelji u travničkom Sjemeništu.

Prije samoga kraja dodijeljene su nagrade najuspješnijim učenicima u natjecanju za najbolji literarni rad na temu Petar Barbarić te za najbolji likovni rad.

Gimnazija je dodijelila nagradu za požrtvovni rad profesorici hrvatskoj jezika Ivoni Rajković te profesorici hrvatskog jezika i knjievnosti Marini Heraković. Osnovana škola nagradu je dodijalila Mariji Matić, profesorici engleskog jezika i učiteljici razredne nastave Ankici Jukanović.

Nagradu za marljivi rad i uzorno vladanje dobila je i učenica Petra Franjić.

Završno je kardinal Puljić pozdravio auditorij i čestitao obljetnicu. "Ovo društvo će se obnoviti plemenitošću žene i njezina srca. Živite svoje dostojanstvo da kroz školu i formaciju istinski gradimo bolju budućnosti", poručio je nadbiskup.

Gosti i domaćini su se nastavili družiti uz obiteljski stol u prostorijama Centra. (kta)


Foto: Bruno Žuljević

Video: nedjelja.ba


foto

 

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: