Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Vijesti

St. Gallen, 21. travanj 2018.

CCEE: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ZABRANI OBREZIVANJA DJEČAKA NA ISLANDU

I KEK i CCEE naglašavaju kako bi uvođenje zabrane obrezivanja muške djece na Islandu bilo ravno zabrani dviju svjetskih religija, židovstva i islama

U utorak, 17. travnja 2018. u Reykjaviku na Islandu održana je konferencija o obrezivanju na kojoj se raspravljalo o zakonskom prijedlogu predstavljenom u islandskom parlamentu (Althing) kojim se zabranjuje obrezivanje muške djece zbog nemedicinskih razloga. Ako zakon stupi na snagu, roditelji koji su obrezali svoje dijete mogu biti osuđeni na kaznu zatvor u trajanju do šest godina.

Konferenciju je organizirao Islandski međuvjerski forum i Institut za vjerske studije Sveučilišta Island, i na njemu su sudjelovali predstavnici kršćanske, židovske i muslimanske vjeroispovijesti te zdravstvenih i drugih laičkih organizacija. Naglašavajući pozitivno sudjelovanje tih različitih stvarnosti civilne i vjerske zajednice, organizatori su također pozdravili sudjelovanje nekolicine zastupnika islandskog parlamenta.

U ozračju rastućeg skepticizma prema religijama, skup u Reykjaviku je pokazao da tamo gdje se čuje glas i mišljenje vjerskih zajednica, to potiče društvenu koheziju, navodi se u priopćenju Ureda za medije CCEE-a objavljenom 19. travnja.

U konkretnom slučaju o kojemu se raspravljalo u Reykjaviku, konferencija je omogućila podsjetiti da se obrezivanje tisućljećima prakticiralo u vjerskim zajednicama kroz vjersku prizmu; za religiozne Židove obrezanje predstavlja savez između Boga i ljudi, što je ujedno i slučaj u većem dijelu islamskih zajednica i nekim kršćanskim tradicijama, poput tradicije Etiopske pravoslavne crkve i Eritrejske pravoslavne crkve. To je cjeloviti izraz vjere i znak Božjeg saveza s čovječanstvom.

Predstavljajući predloženi zakon, islandski pravobranitelj za djecu Salvur Nordal i dr. Olafur Thor Gunnarsson, član Althinga, pozdravili su pokretanje rasprave i složili se da će se u raspravi koja se vodi na Islandu pridati važnost različitosti gledišta. Dr. Gunnarsson istaknuo je dobar napredak Islanda u ljudskim pravima, rekavši kako smatra da ovaj prijedlog predstavlja još jedan korak u tom razvoju.

Yaron Nadbornik, predsjednik Vijeća židovskih zajednica u Finskoj, predstavio je legalne slučajeve u kojima se obrezivanje dječaka smatra pozitivnim doprinosom djetetovom identitetu, a time i činom koji bi trebao biti dopušten.

Glavni rabin Jair Melchior iz Danske rekao je da je ta rasprava o zabrani obrezivanja muške djece prva prava prijetnja samom opstanku danske židovske zajednice tijekom njezine četiri stotine godina duge povijesti. Danska se ponosi time što je zaštitila svoje židovsko stanovništvo tijekom nacističke okupacije zemlje.

Glavni imam Sayed Razawi iz Škotske reagirao je na ideje koje su predložili islandski političari, prema kojima se religije trebaju razvijati prema zahtjevima društva, postavivši pitanje tko definira te zahtjeve i koliko bi politički definirani kriteriji trebali biti apsolutni.

„Moramo poticati dijalog između naših različitih gledišta - svjetovnih i vjerskih, progresivnih i tradicionalnih, i izbjegavati polarizaciju stavova i međusobne zablude. Treba imati na umu cjelovitost ljudskog bića - um, tijelo i dušu - i globalnu narav svih odluka koje donosimo u našim posebnim situacijama/zemljama", rekao je u svome interventu generalni tajnik KEK-a Heikki Huttunen.

Pozivajući se na članke 1.14 i 29 Konvencije o pravima djeteta, Huttunen je dodao: „Ne bismo smjeli zaboraviti da je u UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta priznato pravo da pripadaju i da se odgajaju u vjerskoj tradiciji svoje obitelji".

„Ovaj seminar je znak da smo ujedinjeni u obrani mnogih vrijednosti i da zajedno svjedočimo da nećemo prihvatiti bilo koji napad na bilo koju religijsku tradiciju koja bi nekoj religiji onemogućila živjeti u slobodi niti ćemo prihvatiti bilo koju namjeru koja bi eventualno zadirala u ljudske vrijednosti kao što su život, obitelj i sloboda", napisao je glavni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), mons. Duarte da Cunha u svojoj poruci sudionicima konferencije.

I KEK i CCEE naglašavaju kako bi zabrana obrezivanja na Islandu bila ravna zabrani dviju svjetskih religija, židovstva i islama, u zemlji. To bi predstavljalo povredu slobode vjeroispovijesti ili vjerovanja, što je jedno od temeljnih ljudskih prava. Seminar u Reykjaviku je pokazao važnost međureligijskog dijaloga za obranu određenih vrijednosti poput onih vezanih uz život i dostojanstvo ljudske osobe.

Nakon ove konferencije, vodstvo CCEE-a i KEK-a izrazilo je nadu da će ovaj zakon biti preispitan. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: