Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. travanj 2019.

Vijesti

Gorica/Asiz, 17. travanj 2018.

STOPAMA SV. FRANJE ASIŠKOG - NOVACI BOSNE SREBRENE U ASIZU

Tradicionalno hodočašće u Asiz novaka Bosne Srebrene

Novaci Bosne Srebrene uputili su se zajedno sa svojim meštrom na tradicionalno hodočašće u Asiz, maleni gradić u središnjoj Italiji gdje se rodio i gdje je živio sveti Franjo, utemeljitelj franjevačkog Reda. Putovanje je započelo u subotu, 7. travnja okupljanjem bosanskih i hercegovačkih novaka na Visovcu, otkuda su zajedno s dalmatinskim novacima krenuli prema Trsatu. Ondje su ih srdačno dočekali i dali prenoćište novaci Hrvatske provincije Ćirila i Metoda. Sutradan su autobusom nastavili putovanje prema Asizu.

U Asiz su stigli nedjeljom popodne, a ondje su im se pridružila i dva albanska novaka sa svojim meštrom. Nakon smještaja u hotelu Casa Leonori uputili su se na prvo odredište hodočašća, crkvu svetog Damjana, mjesto Franjina obraćenja i promjene načina života. Ondje je Misu predslavio albanski meštar fra Marko Ešegović. Na koncu dana, u predvečerje nedjelje, na talijanskom jeziku molili su Večernju u bazilici Marije Anđeoske unutar koje je smještena i Porcijunkula.

Drugi dan bio je određen za posjet Reatinskoj dolini koja je od Asiza udaljena stotinjak kilometara. U njoj su najprije obišli Greccio, mjesto u kojem je sveti Franjo uprizorio prve božićne jaslice. U Grecciu su slavili i Svetu misu koju je predslavio meštar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. Potom su se zaputili u Fonte Colombo, važan jer je ondje Franjo Redu napisao Regulu. Dan je završio posjetom svetišta La Foresta kojeg su razgledali i u kojem smo čuli svjedočanstvo jednog mladića koji se ondje liječi od ovisnosti.

U Utorak su dan započeli Svetom misom u Porcijunkuli, crkvici koju je Serafski otac posebno volio. Misu je u njoj predvodio meštar hercegovačkih novaka fra Stanko Mabić. Nakon mise imali su dovoljno vremena za obilazak i razgledavanje ogromne bazilike Marije Anđeoske, ali i osobnu molitvu u njoj. U poslijepodnevnim satima u tišini su pohodili samotište Carceri gdje se nalaze spilje prvog bratstva u kojima su oni molili. Dan su lijepo završili klanjanjem pred Prevetim sakramentom u Svetom Damjanu.

Četvrti dan su pretežito boravili u starom dijelu Asiza. Misu kod groba svetog Franje slavio je fra Ljubo Sesar, domeštar novaka na Trsatu. Nakon mise uputili su se u razgledavanje cijele bazilike i konventualskog samostana. Još su posjetili i baziliku svete Klare i Casa Novu. Kasnije su cijelo popodne imali slobodno vrijeme za šetnju i kupovinu suvenira.

Petoga dana napustili su Asiz i zaputili se prema La Verni. Na tom brdu sveti je Franjo zadobio milost primanja Kristovih rana. Ondje su misu slavili u kapeli Marije od Anđela. Misu je predvodio meštar fra Marinko Baotić. Nakon ručka su u bazilici sudjelovali u molitvi Srednjeg časa i procesiji prema kapeli Stigmata. Večer je na La Verni bila u znaku pjesme i druženja.

Posljednji dan hodočašća započeli su Svetom misom u kapeli Stigmata koju je predvodio fra Ivan Režić. Odmah potom zaputili su se prema Padovi. Ondje su obišli baziliku svetog Ante i svetište svetog Leopolda Bogdana Mandića. To je bila posljednja postaja ovog putovanja. Zatim su pošli natrag prema Trsatu gdje su još jedanput prenoćili. Sutradan su se rastali od braće novaka iz drugih provincija i zaputili prema kući na Goricu. (kta/fia)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: