Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. travanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 16. travanj 2018.

SUSRET TIMOVA ŽUPNOGA CARITASA U SREDIŠNJICI

Na susretu koji je prvi ovakve vrste u ovoj mjesnoj Crkvi, sudjelovalo je 100-tinjak članova župnih zajednica iz 20 župa Vrhbosanske nadbiskupije

U Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u sarajevskom naselju Stup, u subotu 14. travnja 2018. održan je susret timova župnih Caritasa u nastanku u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, prenosi portal nedjelja.ba.

Na susretu koji je prvi ovakve vrste u ovoj mjesnoj Crkvi, sudjelovalo je 100-tinjak članova župnih zajednica iz 20 župa Vrhbosanske nadbiskupije koje su izabrane da budu dionici projekta oformljavanja Caritasa na toj razini.

Nazočne je na početku pozdravila koordinatorica ovoga projekta Irma Araranković, djelatnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, a potom je riječ uzeo ravnatelj ove institucije dr. vlč. Mirko Šimić. Između ostaloga, on je poimenice pozdravio: predstavnika CRS-a koji su pokrovitelji projekta Marca d'Silvu, predstavnike talijanskoga Caritasa, zatim mons. Tomu Kneževića, ravnatelja Caritasa BiH, don Antu Komadinu, ravnatelja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, preč. Josipa Kneževića, rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te nazočne župnike i članove timova župnih Caritasa u nastanku. Zahvalio je svima što su se odazvali biti dionici ovoga pilot-projekta.

Potom se auditoriju obratio gosp. D'Silva spomenuvši kako on dolazi iz SAD-a te ima iskustvo rada na stvaranju strukture Caritasa koji je integralni dio života župe i svakoga katolika, istaknuvši pri tom da je riječ o zahtjevnom ali i radosnom poslu. "Premda je ovo težak proces, sve ovo nam ne bi trebalo predstavljati teret nego bismo trebali biti ponosni što smo pioniri tj. oni koji idu prvi, na ovom polju vjerničkoga života", poručio je D'Silva u ime CRS-a.

U nastavku susreta nazočni su od djelatnika mogli čuti pregršt informacija o povijesti i sadašnjem djelovanju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Tako je Irma Araranković podsjetila da korijeni ove institucije sežu u 1931. kada je Caritas osnovao nadbiskup Ivan Ev. Šarić, a danas ova institucija ima 53 uposlenika. Također ukratko je iznijela i činjenice o oformljavanju župnih Caritasa istaknuvši da se s ovim projektom došlo do treće radionice što znači da je "približno na sredini" do konačnoga cilja.

Josip Dugandžić je govorio o pomoći obnove i gospodarskoga osnaživanja ljudi i područja koji su stradali u poplavama 2014. spomenuvši kako Caritas kontaktira s 30 obitelji kojima nastoji pružiti pomoć u vidu nabavke plastenika i poljoprivrednih strojeva.

Andrea Košar je iznijela informacije o projektu DRR - Sprječavanje prirodnih nepogoda koji se realizira već treću godinu, a ogleda se u educiranju mladih i odraslih na ovu temu te u vidu pošumljavanja potencijalno klizišnih prostora. Također, nazočne je upoznala i s radom na socijalizaciji i integraciji u društvo romske djece.

Draga Peka Guska govorila je o PU Dječji vrtić Sveta Obitelj koji postoji od 1999., a trenutno ga pohađa 188 djece. Predstavila je i projekt Obiteljskoga savjetovališta i produljenoga boravka te podijelila informacije o Domu za studentice Kraljica Katarina Kotromanić u sarajevskom naselju Višnjik, kao i o volonterima iz Njemačke i o Caritasovu mini voćnjaku.

Završno je ravnatelj Šimić nazočne upoznao s opsežnim projektom izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe Dr. Ivan Ev. Šarić u Lugu kod Kiseljaka u Središnjoj Bosni.

Nakon ručka koji je za sve sudionike organiziran u prostorijama Caritasova vrtića, susret je svojim izlaganjem obogatio don Mladen Šutalo, župnik župe Sv. Ivana, apostola i evanđeliste u Mostaru. Iznoseći sažeto primjer uspješnoga djelovanja Caritasa na župnoj razini, spomenuo je ova župa, utemeljena 1993., koja je najveća u BiH (s približno 15 000 vjernika) još uvijek nema župnu crkvu. No, predstavio je vjernički angažman na polju djelotvorne ljubavi, između ostaloga rekavši kako svakodnevno skrbe za 92 obitelji, a u tom procesu uključeno je 40-ak volontera.

Govorio je o zadaćama župnoga Caritasa i suradnji s biskupijskim Caritasom. Nazočne je upoznao s dvije župne skupine koje volonterski djeluju na polju konkretne ljubavi prema bližnjemu. Tako su prisutni mogli vidjeti proces i plodove rada Apostola Ljubavi, tj. djece te Milosrdnoga Samaritanca, odnosno odraslih iz ove župe. Također, predstavio je i niz poticajnih akcija tijekom cijele liturgijske godine koji se kroz tu župnu zajednicu realiziraju u Mostaru.

Nakon kraće pauze, uslijedila je radionica pri čemu su zasebno razmišljali župnici, a zasebno članovi župnih vijeća tj. laici kao dio timova župnih Caritasa. Iznese ne su bile po tri situacije koje su za cilj imale potaknuti na zajedništvo, odnosno na nadilaženje preprjeka u kreiranju i zaživljavanju Caritasa na župnoj razini.

Na kraju su prezentirani rezultati koji će svoju implementaciju nastojati pronaći u konkretnim župama koje su dio ovoga projekta. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. travanj 2019.

    Messa in Coena Domini del Papa tra i detenuti del carcere di Velletri

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: