Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. travanj 2019.

Vijesti

Plehan, 16. travanj 2018.

VJERNICI ŽUPE SV. LADISLAVA KRALJA-PUNITOVCI HODOČASTILI NA PLEHAN

Povod hodočašća u godini kada slave 250. obljetnicu svoje župe, je to što su prvi vjernici koji su prije 250 godina došli u Punitovce bili s Plehana

Župljani Župe sv. Ladislava kralja iz Punitovaca - Đakovačko-osječka nadbiskupija - njih blizu 150 zajedno sa svojim župnikom dr. Đuricom Pardonom hodočastili su u nedjelju 15. travnja 2018. u župu sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Povod hodočašća u godini kada slave 250. obljetnicu svoje župe, za koji su izabrali geslo "Povratak korijenima vjere“ je to što su prvi vjernici koji su prije 250 godina došli u Punitovce bili s Plehana, te po dolasku osnovali i župu. Taj jedinstveni događaj za Plehanski ranjeni kraj započeo je Misnim slavljem u novoj župnoj crkvi, koje je predvodio župnik Pardon. Uz plehanskog gvardijana fra Antu Tomasa suslavili su domaći franjevci fra Filip Zubak, fra Kazimir Rehlicki, fra Ivan Ćurić i fra Franjo Dalibor Stjepanović te umirovljeni svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije, Nikola Grgić i Đuro Ćuraja.

Župnik Pardon na početku Mise je pročitao imena šesnaest obitelji, koji su prvi prije 250. godina došli u Punitovce i tu osnovali župu. Kako je doktorirao na temu „Zemlja u Bibliji“ i njegova je propovijed bila protkana promišljanjima o svetosti zemlje u kojoj nas je Gospodin stavio da živimo. Zahvalio je povratnicima na Plehanu što unatoč svim životnim poteškoćama kroz povijest čuvaju svoj rodni kraj, čuvaju vjeru svojih predaka. „Čuvajte ovo sveto mjesto. Budite jaki i ustrajte. Ne odustajte ma koliko to bilo teško. Valja nam čuvati život i vjeru u Boga, a Bog će dati svoj blagoslov“, poručio je na kraju župnik Pardon. Svojim Punotvčanima pak je zahvalio što su ostali povezani s rodnim krajem svojih predaka, naglasivši da je to jedini put da uskrsnemo, te sa svojim narodom i Bogom budemo povezani. Svjestan kako se i danas mnogi mladi ljudi i cijele obitelji iseljavaju iz naše Domovine ustvrdio je da je prevažno imati tu povijesnu i vjerničku poveznicu kako bi i Bogu i svojoj domovini ostali vjerni te omogućili budućim generacijama da se imaju gdje vratiti. Znakoviti su bili i prinosni darovi - kao znak sjedinjenosti kroz plodove zemlje, koje su na oltar donijela dvojica ministranata iz Punitovaca, misno vino iz Slavonije i voda iz Plehanskog kraja.

Radostan je bio i plehanski gvardijan fra Anto Tomas, kojemu je na srcu da Plehan ponovno bude vjersko središte. Naglasivši da je taj dan za Plehan veliki povijesni dan zahvalio je župniku Pardona što se hodočašće dogodilo baš u ovo uskrsno vrijeme, a Punitovčane pozvao da češće dođu u Plehanski kraj, koji je unatoč svoj svojoj pustoši ovih dana proljeća posebno lijep i privlačan.

Veselo je bilo i druženje povratnika i Punitovčana uz zajednički ručak, koje su im priredili plehanski franjevci i povratnici. O povijesti Plehanskog kraja u vrijeme prije 250 godina, koje je zabilježio u svoje dvije do sada izdane knjige, hodočasnike je upoznao Plehančanin Mijat Jerković. Na susret je došla i načelnica općine Punotovci Jasna Matković te zamjenik načelnika općine Derventa Siniša Jeftić, a i toga je puta sa svojim suradnicima iz Samobora došao veliki donator Plehana Stipo Lucić, domaći sin.

Među blizu 150 Punitovčana, koji su došli na susret bilo je i potomaka onih šesnaest obitelji koji su prije 250 godina s Plehana došli u Punitovce. Bio je to njihov prvi posjet Plehanu pa su pohvalili inicijativu svoga župnika Pardona za to, kako su rekli, dragocjeno hodočašće s nadom da će ono u buduće postati tradicija.

Na odlasku su posjetili i filijalnu crkvu sv. Nikole Tavelića u Modranu. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. travanj 2019.

    Messa in Coena Domini del Papa tra i detenuti del carcere di Velletri

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: