Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. ožujak 2019.

Vijesti

Krašić, 15. travanj 2018.

KRAŠIĆ: HODOČAŠĆE KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE

Među prvim Klanjateljicama iz Hrvatske nalaze se upravo sestre rodom iz Krašića i okolice

Klanjateljice Krvi Kristove (ASC) predvođene regionalnom poglavaricom i predsjednicom Hrvatske redovničke konferencije s. Anom Marijom Antolović u subotu, 14. travnja hodočastile su u Krašić.

Gotovo 900 hodočasnika među kojima su osim sestara bile i bivše članice Družbe od kojih su neke stigle iz Austrije i Švicarske, te članovi Zajednica Krvi Kristove, suradnici i prijatelji sestara pristizali su u skupinama koje je dočekivao upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, te ih upoznao s nekim detaljima uzničkog života blaženika u Krašiću. Uz razgledavanje župnoga dvora i spomen sobe u kojoj je preminuo bl. Alojzije Stepinac, hodočasnici su se pomolili u župnoj crkvi, te izmoliti križni put promišljajući blaženikov život.

Sestre Klanjateljice Krvi Kristove imaju puno dodirnih točaka s Krašićem i bl. Alojzijem Stepincem. Među prvim Klanjateljicama iz Hrvatske nalaze se upravo sestre rodom iz Krašića i okolice. Prva Klanjateljica iz Krašića bila je s. Vitalina Mađeruh i u samostan u Banja Luku došla je već 1903. godine. U Družbi je iz Krašića i okolice bilo oko 20 sestara. Klanjateljica je bila s. Emanuela Jagunić, kojoj su krsni kumovi bili roditelji bl. Alojzija Stepinca, kao i s. Alojzija Županac, blaženikova nećakinja. Sam pak je blaženik osobno neke djevojke iz svoga kraja poslao Klanjateljicama. Inače, vlč. Pavao Srketić, župnik iz Krašića 1933. godine pozvao je Klanjateljice da započnu svoje djelovanje u Krašiću. Sestre su imale veliku želju, ali je, nažalost, nisu mogle ostvariti. (kta/ika)

Foto: Marija Belošević

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: